Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/publikstodet-lyfter-hammarbys-damer-mot-allsvenskan/

Fotboll

Publikstödet lyfter Hammarbys damer mot allsvenskan

Emma Jansson har hittills gjort elva mål i elitettan. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Förra säsongen slutade i besvikelse då Hammarby åkte ur damallsvenskan. Nu ligger Bajen tvåa i elitettan och med hjälp av det överlägset bästa publikstödet i serien ska laget ta sig upp igen. I täten går skyttedrottningen och lagkaptenen Emma Jansson. 

– Det betyder otroligt mycket att supportrarna åker land och rike runt för att se oss, säger hon. 

Emma Jansson har anlänt tidigt till det lilla caféet på Ringvägen i Stockholm. Medan hon slår sig ner på en stol i sensommarvärmen berättar 23-åringen om hur det är att vara kapten, ett ärofyllt uppdrag som hon tilldelades inför säsongen. 

– Det har utvecklat mig på och utanför planen, jag tar mer ansvar och känner att jag är en viktig spelare varje match och träning. Det höjer självförtroendet och jag trivs jättebra i den här rollen, säger Emma.

Vanligtvis är hon inte den som tar störst plats, åtminstone inte i stora sällskap, då håller hon sig mer i bakgrunden, säger hon. Tidigt i intervjun märks dock att det är en glad och avslappnad anfallare som sitter med sin caffè latte. 

Sollentuna är moderklubben, sedan blev det spel i Hammarby 2012–2015. Därefter representerade hon Eskilstuna United följt av Örebro innan hon återvände till Stockholm och Bajen inför förra säsongen. 

– Det var en trygghet att komma tillbaka, man vet vad man får här och det var en av anledningarna. Också att flytta tillbaka till Stockholm, skönt med närhet till nära och kära igen, säger Emma som bor i Hammarby Sjöstad. 

Förra säsongen slutade Hammarby elva och åkte ur damallsvenskan. Men Emma Jansson menar att laget hämtat sig starkt.

– Det är alltid tufft att åka ut men vi hanterade det bra. Vi började bygga ett spel efter vad tränarna efterfrågade och började om på noll. Nu i efterhand var det bra för oss.

I Janssons fall fanns olika alternativ efter degraderingen men det stod tidigt klart att hon ville stanna. Emma beskriver Hammarby som en familjär klubb.

– Alla bryr sig om varandra och det finns så mycket hjärta och ambition. Jag var ganska säker redan från början att jag ville vara kvar. Hammarby hålla på att bygga upp något väldigt starkt som jag vill vara en del av. Det finns en längre plan som ska göra oss till ett topplag i damallsvenskan innan 2023. Isak Dahlin är en otroligt duktig som tränare som har utvecklat mig som spelare väldigt mycket. 

Både herr- och damlaget leder publiksnittet i respektive liga. Herrarna har 22.847 i snitt på Tele2. Damerna i sin tur har överlägset högst hemmasnitt i ligan, 902 på sina matcher. Mer än dubbelt så mycket som AIK, på andraplats publikmässigt. 

Till söndagens match mot Assi är över 1.000 biljetter sålda.

I matchen mot Umeå den sjätte juni var det publiktätt på Hammarby IP. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Siffran betyder att damerna har femte högsta publiksnittet på hemmaplan av alla lag i Sverige, inkluderat damallsvenskan. Jansson beskriver Hammarby IP som en borg.

– Inget lag ska kunna komma hit och tänka att det ska bli enkelt. Vi är ännu obesegrade här och när det är fullsatt blir det ett jäkla mäktigt tryck. 

Just stödet från supportrarna är något som Jansson värdesätter väldigt högt och det var ytterligare en anledning att stanna i Bajen. 

– Hammarbyfansen är något helt annat än vad jag någonsin tidigare upplevt. De står och skriker oavsett väder. Alla vill ju att vi ska tillbaka till finrummet (damallsvenskan) igen. Jag har nästan upplevt att stödet är ännu bättre nu än ifjol. 

– Publiken är alltid där och stöttar oavsett kön, sport eller division. Det är Hammarby för mig, det är superkul och något vi verkligen är tacksamma över. 

Jansson har också en egen ramsa men hon sitter länge och klurar på hur melodin går. Plötsligt tar hon ton: 

– Vi slår alla vi möter, längst fram går Emma J. Sedan vet jag inte mer, säger hon och skrattar och fortsätter:

– Jag hörde den i sista matchen innan uppehållet men jag reflekterade inte riktigt över vad de sjöng. Då jag hörde mitt namn var det ju supercoolt, säger Jansson och ler stolt.  

Hon menar också att Hammarby som förening är duktiga på att jobba för jämställdhet och att ge både herr- och damlaget samma uppmärksamhet.

– Vi får lika mycket fokus och jag tycker ändå att det är ganska jämt fördelat. Om det läggs upp ett inlägg om båda lagen är föreningen väldigt noga med att de exempelvis visar oss före vilket är bra. När vi har match samma dag lägger de fokus på oss båda två, inte var för sig. I och med att herrarna har så stort stöd tror jag det kan locka med sig intresse även till oss. 

Efter uppehållet började Hammarby med att vinna borta mot bottenlaget Sundsvall. En uddamålsseger som placerar laget på andraplats i tabellen, vilket i detta nu betyder uppflyttning. 

– Vi är inte helt nöjda och det visar att vi har mycket kvar att ge. Vi har en väldigt hög högstanivå och vi försöker bygga upp en högre lägstanivå, säger Emma Jansson.

Det återstår tio matcher och mycket kan hända. 

– Når vi vår högstanivå tror jag att vi kan krossa alla andra lag, då ser jag inget annat lag slå oss. Men det är väldigt tajt. 

Laget har gjort 41 mål och med det näst bäst efter AIK:s 47 mål. Själv har hon stått för elva mål på femton matcher. 

– Vi har många olika målskyttar. Temwa Chawinga (22 mål för Kvarnsvedens IK) har gjort nästan alla deras mål men vi har spritt ut det mer vilket är väldigt starkt. Förra året blev det mycket fokus på försvarsspel, nu har vi jobbat mer med anfallsspelet och kombinerar oss fram till olika typer av målchanser. 

Hon beskriver sig själv som en anfallare med ett bra tillslag och avslut som alltid jobbar hårt för laget. 

– Jag visar mycket känslor vilket är både positivt och negativt. Nu som kapten måste jag sansa mig lite, säger Emma och skrattar.