Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Putin ger Blatter stöd

00:32. Rysslands president Vladimir Putin försvarar Fifa-presidenten Sepp Blatter.

Det internationella fotbollförbundet Fifa tänker genomföra ordförandevalet på fredag, trots att fotbollens kanske största skandal genom tiderna är på väg att rullas upp. Samtidigt får Fifas ordförande Sepp Blatter stöd från ryske presidenten Vladimir Putin. 

Sepp Blatter siktar vid fredagens val på att bli omvald en femte gång. Men nu höjs allt fler röster för att han ska avgå.

– Det går inte att återuppbygga förtroende i Fifa så länge Sepp Blatter sitter kvar, säger Englands fotbollsordförande Greg Dyke.

Australiern Les Murray, tidigare medlem i Fifas etiska kommitté, anser att schweizaren ska avgå även om han inte själv varit korrupt eller tagit emot mutor.

”Men hans tid som ordförande representerar en period när Fifa förlorade i trovärdighet och tillit. Fifa är nu stämplat som en korrupt organisation och jag fruktar att den stämpeln inte går att sudda ut förrän Blatter avgår”, skriver Murray på tv-kanalen SBS:s webbplats.

Vladimir Putin är av en helt annan uppfattning. Den ryske presidenten uttryckte på torsdagsmorgonen sitt stöd för Blatter, rapporterar Reuters. Putin menar att den pågående Fifa-utredningen är ett försök från amerikanskt håll att stoppa Sepp Blatter från att bli omvald. 

Fifa-topparna som greps på onsdagen ska begäras utlämnade till USA, något Vladimir Putin starkt ifrågasätter. 

– USA har ingenting med Fifas angelägenheter att göra. De arresterade Fifa-medarbetarna är inte amerikanska medborgare, säger Putin.

En av Fifas största sponsorer, kredit- och betalkortsjätten Visa, hotar att bryta samarbetet om inte Fifa återuppbyggs i ”stark etisk anda”.

”Vi har sagt åt dem att vi annars omprövar vårt sponsorskap”, meddelar Visa.

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) vill skjuta upp ordförandevalet. Det vill också Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, som i en radiointervju säger att det vore lämpligt att vänta med valet.

Sepp Blatter, en av två kandidater i valet, valde att hoppa av torsdagsmorgonens planerade åtagande – att prata vid Fifas medicinska konferens, uppger the Daily Telegraph.