Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Quaison: Alltid varit Sverige

Robin Quasion under den första träningen med landslaget på Friends Arena.
Robin Quasion under den första träningen med landslaget på Friends Arena. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Agenten öppnade för spel med Ghana.

Men för Robin Quasion har det aldrig varit något alternativ.

– Det har alltid varit Sverige, säger han under samlingen inför EM-kvalmötet med Moldavien på fredag.

När Robin Quaison inte togs ut till en U21-trupp i somras reagerade agenten Hasan Cetinkaya med utspelet att mittfältare funderade på att börja spela för Ghanas landslag.

Det var dock någon som den 21-årige Palermospelaren snabbt förnekade under måndagen.

– Det är inte jag har som ha snackat. Jag har bara spelat och fokuserat allt på Palermo och hoppades på att jag skulle komma hit någon dag. Och det har jag gjort, säger han.

– Jag har sagt det till Hasan och nu säger jag det till er att det alltid har varit Sverige. Det Hasan gjorde var att han bara pratade om hur det såg ut.

Även om Ghana inte har varit aktuellt har andra pratat om hans möjlighet att byta landslag. Agenten Cetinkaya kontaktades av Ghanas fotbollsförbund, dessutom har flera av landslagets spelare som Quaison ställts mot i Italien frågat mittfältaren för att se hur han tänker och hur tillgänglig han eventuell skulle kunna vara.

Svaret har dock varit detsamma varje gång.

– Jag är svensk, jag kommer härifrån och det är här jag är uppvuxen, säger Quaison.

Efter debuten i Kings Cup i Thailand för två år sedan säger han att han har längtat efter dagen som han skulle få dela omklädningsrum med Kim Källström, Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander och alla andra i den svenska truppen.

Och Quaison har även svårt att dölja sin glädje över att vara en del av EM-kvaltruppen.
Efter varje mening drar han stort på smilbanden och hoppas att samlingen, med EM-kvalmötet med Moldavien på fredag och landskampen mot Iran fyra dagar senare, ska resultera i en debut i det ”riktiga” landslaget efter att ha varit med i Kings Cup för två år sedan.

– Jag kan spela som yttermittfältare eller tia. För mig spelare det ingen roll, jag spelar där tränaren vill att jag ska spela, säger han och konstaterar:

– Jag hoppas på att få göra debut.

Den förhoppningen finns även hos Elfsborgs Marcus Rohdén.

Efter att knäskadade Alexander Farnerud tackade nej och Alexander Kacaniklic inte var aktuell, valde förbundskapten Erik Hamrén att kalla in en 23-åring från Elfsborg.

– Först och främst är det roligt att vara här. Att testa på det och känna lite vittring av ett EM-kval. Nu är det bara att lära sig av det. Jag kanske inte räknar med speltid men det vore kul med en EM-debut, säger han.