Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 17:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/radd-18-aring-bussades-till-vasterhaninge/

Fotboll

Rädd 18-åring bussades till Västerhaninge

En 18-årig kvinna berättar för DN om sin upplevelse inför och under det allsvenska derbyt Djurgården–AIK i söndags.

Om hur hon gråtandes bussades till Västerhaninge.

”Vi kände oss väldigt orättvist behandlade.”

Rätta artikel

”Jag åkte från Vallentuna. Jag skulle gå på derbyt med några kompisar. Vi steg av tunnelbanan vid Skärmarbrink, jag vet inte varför vi gick av där, vi bara följde strömmen. När vi närmade oss Tele2 gick vi tydligen åt fel håll, vilket vi inte förstod. Det var ingen som hade sagt vart vi skulle gå, polisen trodde att vi skulle gå mot Djurgården och bråka med dem eller nåt, men vi hade bara tänkt gå in på matchen. Polisen omringade oss med fem piketbussar och sa att vi skulle sitta ned i olika led indelade i ålder och tjejer och killar.

Alla under 18 år visiterades och fick ringa hem till sina föräldrar, sedan blev de insläppta på matchen. Alla vi som var över 18 år fick sitta ned en timme, polisen sa inget om vad de skulle göra med oss. De drog in oss i en SL-buss och sa inte vart vi skulle, men de sa att vi antagligen skulle missa matchen. Jag var jätteledsen och grät hela bussresan. 

När vi satt på bussen hade matchen redan börjat och man sa fortfarande inte vart vi skulle. Jag blev rädd också och såg bara att vi åkte på en motorväg. Vi blev avsläppta i Ribby i Västerhaninge, jag hade ingen aning om var jag var. Vi tog taxi tillbaka och kunde se andra halvlek så vi missade inte allt. 

Det var ju väldigt dumt gjort av polisen, vi kände oss väldigt orättvist behandlade. Nu känner jag att poliser är idioter, jag hatar dem. Det är så jävla larvigt att ta oss när det går förbi supportrar som kastar ölflaskor och allting, de vågar inte ta dem utan tar oss som inte gör något. 

Det här var min fjärde match och de andra gångerna har jag gått med mina föräldrar, det här var första gången jag skulle gå med mina kompisar. Det var första bortamatchen också, det var jättetråkigt att det blev så här. Efter det här kommer jag gå på alla matcher.”

18-åringens mamma berättar att hon hade telefonkontakt med polisen under bussfärden mot Västerhaninge.

”Till och med polisen sa att han trodde på att min dotter inte var ute efter att bråka. Det är order från högre ort, det är helt vansinnigt.”

Läs mer: Polis till supporter: ”Ska jag bryta fingret på dig?”