Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/rapinoe-jag-utmanar-cristiano-leo-och-zlatan-att-uttrycka-sig/

Fotboll

Rapinoe: ”Jag utmanar Cristiano, Leo och Zlatan att uttrycka sig”

Megan Rapinoe vann Ballon d'Or. Utanför planen är hon en kämpe för jämställdhet och mot rasism. Nu uppmanar hon de stora herrstjärnorna att engagera sig mer. Foto: Christophe Simon/AFP/TT

Megan Rapinoe menar att spelare som Cristiano Ronaldo, Leo Messi och Zlatan Ibrahimovic engagerar sig för lite i diskrimineringsfrågor inom fotbollen. 

Nu uppmanar amerikanskan fotbollsstjärnorna att agera. 

– Tänk er genomslaget om Cristiano Ronaldo sa ”Det måste investeras mer pengar i damfotboll”, säger Rapinoe. 

Under måndagen fick Megan Rapinoe, 34, motta priset Ballon d'Or som världens bästa fotbollsspelare på damsidan. 

Priset delas ut av France Football och i en intervju med den franska tidningen kritiserar Rapinoe herrspelare som Zlatan Ibrahimoivc, Leo Messi och Cristiano Ronaldo för att engagera sig för lite. 

– Jag utmanar Cristiano, Leo och Zlatan att uttrycka sig: Hjälp oss! säger amerikanskan enligt Fotbollskanalen

Rapinoe själv är aktiv i kampen mot homofobi och rasism, och för France Football medger amerikanskan att hon ibland vill skrika på Ronaldo, Messi och Ibrahimovic för att dessa ska bidra. 

– Verkligen. Dessa stjärnor engagerar sig inte för något! (Raheem) Sterling och (Kalidou) Koulibaly, de pratar i alla fall, för de har utsatts för rasism, men vem mer? Jag utmanar dem att uttrycka sig, säger Rapinoe. 

Amerikanskan menar att Messi, Ronaldo och Ibrahimovic alla har vänner som fått utstå diskriminering. Därför måste de också engagera sig för att få till en förändring.  

– Tänk er genomslaget om Cristiano Ronaldo sa ”Det måste investeras mer pengar i damfotboll” och om Messi skulle lämna planen på grund av apläten. Det vore enormt. Domaren skulle inte våga ge honom rött kort, inte till honom, världens genom tiderna bäste fotbollspelare, säger Rapinoe som avslutningsvis säger att hon är trött på att spelare bara tröstar spelare som utsatts för rasism i stället för att ta ställning. 

– Jag orkar inte med det längre, säger hon. 

Läs mer: Messi och Rapinoe utnämnda till världens bästa fotbollsspelare