Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Reinfeldt: Vi accepterar inte hot

Statsminister Fredrik Reinfeldt frågade sig om vi ska låta oss styras av huliganer och ligister vid den presskonferens han kallade till sedan Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson och ordförande Tommy Jacobsson avgått efter hot via telefon och vid en av lagets träningar.

– Jag står här för att jag älskar fotboll, men framför allt för att vi måste välja vilket samhäller vi ska ha. Ska vi låta oss styras av huliganer – eller ska vi visa att samhället inte accepterar hot.

Statsministern menade att en del redan är gjort – förbudet mot att rusa in på plan, förbudet mot att kasta in grejor på plan och förslaget om utökad kameraövervakning bland annat.

Han tog också upp Björn Eriksson utredning om huliganvåldet.

– Problemet med den är att det är mer skisser än lagförslag.

Men han är beredd att titta på förslagen om ett huliganregister och det utvidgade besöksförbudet som Eriksson kommit med.

Samtidigt sa Reinfeldt att riksdagen kan stifta hur många lagar som helst – de är meningslösa om det inte följs.

– Vi behöver inte införa en ny lag som sager att man inte får hota någon. Den lagen har vi redan, nu måste vi reagera och använda lagarna.

Han lade också tryck på klackarna och den övriga publiken.

– Alla I klacken vet vilka som missköter sig. De fula elementen I klackarna måste hållas efter.

Djurgårdaren Fredrik Reinfeldt poängterade att han inte höll presskonferensen för att det gällde Djurgården – utan att han hade gjort samma sak även om det gällt andra klubbar.

Även idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth uttalade sig på fredagen med anledning av Djurgårdsledarnas avgång:

”Som idrottsminister blir jag rosenrasande över beskedet att Djurgårdens tränare och ordförande tvingas sluta på grund av hot. Hot, våld eller trakasserier inom idrotten får aldrig accepteras. Det här visar att vi har mycket kvar att göra. Alla måste känna sig trygga inom idrotten, oavsett om man är tränare, spelare eller supporter.”