Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/riksidrottsforbundet-hoppas-domen-blir-en-vackarklocka/

Fotboll

Riksidrottsförbundet hoppas domen blir en väckarklocka

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är inte överraskad över den friande domen i matchfixningsmålet.

Han hoppas dock att det här fallet belyser problematiken kring spel på idrott.

– Nu kanske lotteriinspektionen vaknar, säger han.

Rätta artikel

Vid årsskiftet träder den nya spellagen i kraft, som tillåter fler spelbolag att verka i Sverige. Lotteriinspektionen tillåter spelbolagen att erbjuda spel på lägre divisioner och enskilda matchhändelser, som exempelvis gula kort och antal hörnor. Det anser Svenska fotbollförbundet är olämpligt och har överklagat spellicenserna.

Björn Eriksson är också starkt kritisk till att sådant spel tillåts.

– Det är som att be om mer matchfixning, säger Eriksson.

– Lotteriinspektionen har slarvat genom att inte ta fram tillämpningsföreskrifter. När man nu inte har några föreskrifter, då måste man vara försiktig i början. Sedan kan man släppa på om man känner sig trygg och säker. Men i det här fallet vet vi att sånt här spel är en inkörsport till matchfixning.

I samband med den nya spellagen blir matchfixning ett brott, i det aktuella fallet mot de före detta fotbollsspelarna har brottsrubriceringen varit försök till mutbrott. Det kan göra det lättare att få fällande domar i matchfixning i framtiden, tror Eriksson.

– Med den nya lagstiftningen hade det inte varit säkert att det blivit samma utfall i det här fallet, säger han.

Med tanke på att ord stått mot ord i matchfixningsrättegången anser Eriksson att det behövs tvångsmedel som telefonavlyssning för att få till fällande domar i matchfixningsmål.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand konstaterar att tingsrätten gör en annan bedömning än åklagaren.

– Kenny och AIK har agerat på ett föredömligt sätt, men får respektera att bevisningen inte är tillräcklig. Det är otroligt viktigt att fotbollen tillsammans med polisen fortsätter att arbeta tillsammans, säger Sjöstrand.

Vill ni se ett överklagande?

– Vi ser gärna att åklagaren testar att driva det vidare. Spontant kan vi tycka att det vore värdefullt.

Även Svensk elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson önskar få ett överklagande.

– Vi vill gärna att de här frågorna prövas i så höga instanser som möjligt, naturligtvis. För det är ett allvarligt problem, säger Lars-Christer Olsson och fortsätter:

– Vi som jobbar inom idrotten tycker att problemet är så allvarligt att vi gärna skulle se att de här försöken till mutbrott också blir bestraffade. Men det är lite svårt för oss att argumentera med de som är lagkunniga. Domstolsväsendet, vi och polisen får väl resonera om vi kan agera på något annat som sätt som gör fallen mer solida från ett juridiskt perspektiv.

Läs mer: Johan Esk: Det enda som fungerade var larmsystemet – det gör det sällan