Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 00:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/robin-olsen-far-man-en-dobb-i-huvudet-far-man-ta-det/

Fotboll

Robin Olsen: Får man en dobb i huvudet får man ta det

Robin Olsen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

BUKAREST. Sverige har släppt in smärtsamma sena mål mot både Norge och Spanien i EM-kvalet. 

– Det händer inte i morgon, säger målvakten Robin Olsen kvällen före det som kan bli en avgörande match mot Rumänien.

Det är glada och avslappnade svenska spelare som tränar på Arena Națională i Bukarest kvällen före den näst sista EM-kvalmatchen.

– Det blir en rolig match, bra tryck på läktaren, och förhoppningsvis avancemang, säger Robin Olsen.

Han har själv varit i mycket bra form hela hösten i Cagliari, och även i landslaget där han bland annat har stått emot en anstormning från Spanien. Men blågult har också släppt in tunga mål: en 3–3-kvittering mot Norge i 96:e minuten, 1–1 av Spanien i 92:a.

Robin Olsen säger att han har med sig dem i huvudet inför den här matchen.

– Ja, det hoppas jag nog att hela truppen har, att det inte ska ske fler gånger, säger han.

Båda målen var på fasta situationer, och det är något som de har pratat om. 

– Säker kan man aldrig vara, men vi har släppt in två nu, det har gjort ont. Och hamnar vi i den situationen igen i slutet av matchen, då får du slänga dig med huvudet före om du så ska ha en dobb i huvudet höll jag på att säga, så får man ta det. Bollen ska bara väck.

Vinner Sverige är de klara för EM, om Sverige skulle förlora kan antal gjorda mål avgöra vem som tar andraplatsen i gruppen och därmed en EM-plats. Det kan också bli viktigt att redan klara Spanien, som möter Rumänien hemma i sista matchen på måndag, slår dem.

– Jag tror att vi har ganska bra koll på vad som gäller. Jag tror inte vi ska snacka för mycket om det redan innan, det kan lätt bli att man tänker för mycket på det då, säger Albin Ekdal.

– Vi går för att göra vårt yttersta och såklart försöka vinna matchen, vi kommer inte hit för att försöka få med oss ett lika eller så, utan vi har tillräckligt mycket kvalitet för att vinna matchen.

På frågan om vad han tror om Spaniens motivation mot Rumänien på måndag säger han:

– Hemmaplan, favoriter, de vill visa up sig inför tränaren inför stundande EM, så jag tror att de kommer att göra sitt jobb i den matchen. Det är klart att man inte kan vara hundra procent säker, men även ett halvt motiverat Spanien ska ändå ta de flesta på hemmaplan.

Spelarna tror att Rumänien kommer att gå ut hårt i inledningen av matchen.

– Det är väl ingen vild gissning att de kommer att vilja sätta tonen direkt med sina fans i ryggen, de kommer att köra stenhårt till en början, men det är inget som ska chocka oss, säger Albin Ekdal. 

Robin Olsen säger att han hoppas att han får lite att göra.

– De kommer nog att börja redan på uppvärmningen från läktarhåll. Sedan tror jag säkert att de första femton minuterna kommer de verkligen trycka på. Det gäller att vi är förberedda på det och kan hålla oss kalla. Och kan följa vår gameplan, så kan vi klara den anstormningen. 

Ingen behöver vara orolig för att självförtroendet inte finns på plats inför matchen, säger Sampdoriaproffset Albin Ekdal.

– Magkänslan säger att vi vinner, det känns jättebra. Det känns som att vi är i bra form, det är flera nyckelspelare som är i bra form.

Sverige har haft en förmåga att lyckas i avgörande matcher på senare år, med play-off-matcherna till VM mot Italien som främsta exempel.

– Vi har varit med om sådana matcher förut så vi vet vad det betyder, vi vet vad det kommer att bli för utmaning. Vi känner oss redo för den här matchen och jag tror att vi kommer att klara av den här uppgiften. Det känns som att vi är otroligt taggade och med.

Läs mer:

Rumänsk ilska mot Lagerbäcks antirasismutspel: ”Missförstånd” 

Svenska säkerhetschefen: Historik med högerextrema supportrar 

Janne Andersson: ”Inget problem med något”