Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/rodi-hyschade-aiks-fans-var-sa-jag-kande/

Fotboll

Rodić hyschade AIK:s fans: ”Var så jag kände”

Vladimir Rodić hyschar AIK:s fans. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Vladimir Rodić har haft svårt att få Hammarbytränaren Stefan Billborns förtroende som startspelare. Men i derbyt mot AIK fick han chansen – och tog den med besked. Den 26-årige serben gjorde Hammarbys båda mål i det heta derbyt på Tele2 arena.

– Jobbar du hårt så kommer din chans till slut, säger Rodić.

Fram till för en vecka sedan hade det bara blivit inhopp för Vladimir Rodić i årets allsvenska. Då fick han spela från start mot IFK Göteborg och gjorde ett mål när Hammarby vann med 6–2.

Mot AIK fanns han än en gång på Tele2:s konstgräs när matchen startade. Den här gången lämnade han planen med två mål – och en stämpel som derbyhjälte.

– Det är min första seger mot AIK, vi vann inte mot dem när jag spelade i Malmö heller. Men det är så mycket större här, med rivaliteten som finns, säger han.

Första målet var ett litet konstverk. Rodić tog ner en höjdboll på bröstet, lade över bollen från höger till vänster fot och placerade in den långt utom räckhåll för AIK-målvakten Oscar Linnér.

Efteråt firade Rodić med att ställa sig framför AIK-klacken och höja ett hyschande finger mot sin mun, något han fick en varning för. Det gula kortet innebär att han är avstängd mot Sirius på onsdag.

– Jag har inte mycket att säga om det. Det var så jag kände just då, jag förväntade mig inte att få gult kort för det. Men domaren tyckte att det var dålig respekt mot motståndarfansen, säger han.

En som var upprörd var AIK:s målvakt Oscar Linnér som sprang fram för att markera sitt missnöje.

– Jag sade att ”vad fan håller du på med?” Vad ska jag säga, det är mer att markera att stå inte och hyscha mot våra supportrar, det kommer du att få käka upp, säger Linnér.

Drygt tio minuter in i andra halvlek gjorde Rodić 2–0. Han sprang på en långboll från Darijan Bojanic, petade bollen förbi en utrusande Linnér och vinklade bollen i mål.

Även om AIK reducerade till 2–1 räckte Rodićs två mål för att ge Hammarby segern och häng i toppkampen där tabellettan Djurgården är sex poäng före.  

– Vi är ett steg närmare Djurgården och vi har ett derby mot dem kvar. Vi är där. Vi har bra självförtroende. Det kommer inte att bli lätt, men vi har chansen, säger Rodić.

Att han har fått starta så många matcher på bänken den här säsongen har varit en mental prövning för den 26-årige serben.


– Det har inte varit lätt hela tiden, men jag har försökt vara positiv. Jag har stöd av mina lagkamrater och av folket runt klubben och det är det viktigaste, säger han.

Hammarbys tränare Stefan Billborn talade efteråt om att hur imponerad han varit över Rodićs sätt att hantera alla bänkningar under säsongen. 

– Jag unnar honom verkligen att få kliva fram i strålkastarljuset. Han kanske inte har befunnit sig i dödsskuggans dal under året, men han har inte haft det lätt alltså.

Läs mer: Hammarby vann över AIK – hänger kvar i guldstriden