Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 04:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/rok-fart-och-en-glodhet-serb-sa-var-derbyt/

Fotboll

Rök, fart och en glödhet serb – så var derbyt

Vladimir Rodić jublar efter att ha gjort 1–0 mot AIK på Tele2 arena. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Det märktes både på planen och på läktarna att mycket stod på spel i derbyt mellan Hammarby och AIK på Tele2 arena. Här är DN:s rapport från matchen där Hammarby tog chansen att haka på i den allsvenska guldstriden. 

Hammarby–AIK 2–1 (1–0)
1–0 (30) Vladimir Rodić, 2–0 Vladimir Rodić (56), 2–1 Karol Mets (68)
Publik: 27.329

Matchbetyg
4
Högt tempo redan från start. Efterhand blev det tydligt att AIK fick problem med Hammarbys hårda press på bollhållaren. Hemmalaget kom flera gånger med fart mot AIK:s straffområde, och även om AIK:s Nabil Bahoui var nära att nicka in matchens första mål var Vladimir Rodics snygga 1–0 rättvist sett till matchbilden. Efter serbens andra mål såg Hammarby ut att gå mot en säker seger. Karol Mets reducering skapade spänning, men Bajen höll undan.

Matchens lirare
Vladimir Rodić, Hammarby.
Ett givet val. Ständigt på språng. Vass bollbehandling och distinkta avslut. Två mål. Fick en stående ovation när han byttes ut i slutminuterna.

! Varnade och avstängda
Vladimir Rodić och Alexander Kacaniklic, Hammarby och Kolbeinn Sigthorsson, AIK drog på sig varningar som gör att trion är avstängd i nästa allsvenska omgång.

? Hur visiteras fansen
Att smuggla med sig bengaliska eldar och rökgranater in på arenan verkar inte vara något större problem. AIK-supportar hade till och med lyckats få med sig pyroteknik fäst på långa pinnar varifrån det vällde ut svartgul rök.

Tifokampen
AIK-fansen satsade på ett flaggtifo med en banderoll mellan övre och undre läktaren där texten skiftade från ”Vart vi än går” till ”Stockholm är vårt”. På sidorna hängde stora målade bilder av Per Karlsson och Henok Goitom. Högst upp och längst ner blinkade gula bengaliska eldar.


Hammarbyfansen vecklade ut flera stora banderoller som täckte hela kortsidesläktaren. Budskapen var: ”För evigt trogna”, ”Här är Hammarbys a-lag”, ”Forza Bajen” och ”This is Söderstadion”.

Dessutom fanns en målning av en man med en bengalisk eld i handen.
Ett resultat i Djurgårdens smak
Hammarbys seger gjorde att serieledande Djurgården fortfarande har fyra poäng ner till AIK. Avståndet till Hammarby är nu sex.

Hammarbys nästa match
Sirius borta onsdag 25 september

AIK:s nästa match
IFK Göteborg, hemma onsdag 25 september

Läs mer: Rodić hyschade AIK:s fans: ”Var så jag kände”