Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 07:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ronaldo-med-hattrick-efter-kaosartat-straffdrama/

Fotboll

Ronaldo med hattrick – efter kaosartat straffdrama

Domaren Felix Brych granskar den straffsituation som till slut gav straffspark till Schweiz. Foto: Kieran McManus/BPI/REX

Semifinalen i Nations League mellan Portugal och Schweiz blev dramatisk. 

Portugal fick straff – som drogs tillbaka då Schweiz i stället fick chansen från elva meter efter VAR-granskning. 

Cristiano Ronaldo visade ändå vägen för hemmalaget genom ett hattrick. 

Portugal tog emot Schweiz i den ena semifinalen av Nations League i Porto. 

I den första halvleken gav Cristiano Ronaldo hemmalaget ledningen med en spektakulär frispark som letade sig över muren och in i mål. Otagbart för den schweiziske målvakten Yann Sommer. 

Men det var en situation tidigt i den andra halvleken som stal rubrikerna. Xherdan Shaqiri i bortalaget sökte lagkamraten Steven Zuber som letat sig fram i en bra position i straffområdet. 

Passningen kom men Zuber gick i backen. Bortalaget började vifta frenetiskt efter att få straffspark men domaren Felix Brych lät spelet gå vidare. Han signalerade dock att situationen förtjänade en granskning med videosystemet VAR. 

I anfallet därpå fällde Schweiz mittback Fabian Schär mittfältaren Bernardo Silva bryskt och domare Brych tvekade inte en sekund. Han pekade på straffpunkten. 

Schweizarna blev än mer uppjagade eftersom de förväntat sig bli tilldömda straff för den tidigare situationen. Brych sprang ut till långsidan för att kunna granska Zubers fall i straffområdet. 

Efter en lång stund kom beslutet. Schweiz fick straff, trots att Zuber såg ut att fälla krokben på sig själv vid situationen.

TV4:s kommentatorer Anders Andersson och Åke Unger var skeptiska till beslutet. 

 – Ser du den Åke? Jag ser den inte. Vad är det straff för? frågade Andersson sin kollega. 

Vänsterbacken Ricardo Rodriguez stegade fram och gjorde inga misstag från elva meter.

Men Portugal skulle få anledning att fira tillslut ändå. Efter två sena mål av Ronaldo kunde siffrorna skrivas till 3–1 för Portugal som nu är klara för final i Nations League. 

2–1 kom genom ett hårt skott som letade sig in i mål och hattricket fastställdes med ett vinklat skott i bortre hörnet efter ett par överstegsfinter. 

I finalen ställs Ronaldo och hans Portugal mot segraren i mötet Nederländerna-England som spelas på nationaldagen den 6 juni. 

Läs mer: Vändningen: Våldtäktsanmälan mot Ronaldo inte dragen tillbaka – bara flyttad