Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Rosengård föll i straffdrama

Bild från det första mötet lagen emellan, i Malmö 23 mars.
Bild från det första mötet lagen emellan, i Malmö 23 mars. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Rosengård var nära att nå semifinal i Champions League, men föll till slut på straffar mot det regerande mästarlaget Frankfurt.

Nu väntar två veckor av omladdning innan damallsvenskan startar på hemmaplan.

– Då ska vi se till att vinna hela skiten, var det någon som sa direkt efter. Man får såna revanschtankar, säger Emma Berglund.

Rosengård stod för en riktigt bra insats på Stadion am Brentanobad, och vann matchen kvartsfinalreturen med 1–0. Men de i sportvärlden så berömda marginalerna var inte på svensklagets sida.

Frankfurt vann matchen i Malmö för en vecka sedan med just 1–0 (efter mål på straff) och Sara Björk Gunnarsdóttirs ”kvittering” i den 28:e minuten tog således bara matchen till förlängning.

Det spelades fotboll i 120 minuter och så vann till slut det tyska laget på straffar.

– Vi hade tillräckligt många chanser för att kunna avgöra. Det är väl det som känns extra surt nu. Vi fick dem i gungning, säger Emma Berglund, som själv hade en nick i stolpen i slutet av den första förlängningskvarten.

Målskytten Björk Gunnarsdóttir lade första straffen för Rosengård efter den mållösa förlängningen – och Frankfurts målvakt Anne-Kathrine Kremer räddade i brösthöjd.

Natascha Andonova, Marta, Gaëlle Enganamouit och Emma Berglund satte sedan sina straffar för Rosengård, men det hjälpte inte då Frankfurt fick alla sina fem straffar förbi Sofia Lundgren i Rosengårds mål.

– Det är fruktansvärt, att förlora på straffar. Det är aldrig rättvist, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

För Sjögran väntar nu ett intensivt arbete för att få laget redo till seriepremiären mot Kristianstad 16 april. Förstamålvakten Erin McLeod är knäskadad och förmodligen borta. Andrakeepern Zecira Musovic plockade av sitt gips under onsdagen och hoppas vara spelduglig till den allsvenska starten, och juniormålvakten Olivia Elofsson, 16, dras med en fotskada.

33-åriga Sofia Lundgren har ett korttidskontrakt som i nuläget gäller april ut.

– Vi hoppas kunna förlänga det så snart vi kommer hem. Och sedan hoppas vi på att få tillbaka dem vi har, säger Therese Sjögran.

Frankfurt ställs mot Nilla Fischers Wolfsburg i den ena, heltyska, semifinalen. Wolfsburg vann över Brescia med 3–0 och gick vidare med totalt 6–0.

Den andra semifinalen blir en helfransk uppgörelse sedan Paris SG, där både Lisa Dahlkvist och Caroline Seger spelade 90 minuter, vunnit över Barcelona med 1–0. Cristiane satte kvartsfinalmötets enda mål i den 86:e minuten med en lös nick som Barça-målvakten Sandra Paños fumlade in i eget mål.

PSG ställs mot Lotta Schelins Lyon, vars 9–1-seger mot Slavia Prag från den första matchen räckte för att ta laget vidare. Schelin spelade inte i den mållösa returen i Tjeckien.

Fakta: Champions League

Frankfurt ställs mot vinnaren i mötet Brescia–Wolfsburg i semifinalen.

I den andra semifinalen möter Lyon vinnaren i mötet Paris SG–Barcelona.

Semifinalerna avgörs 23–24 april/30 april–1 maj.

Finalen går i italienska Reggio Emilia på Stadio Città del Tricolore den 26 maj.

Fakta: Rosengårds CL-facit

2015–16: Kvartsfinal, utslaget av Frankfurt 1–1, utslaget på straffar).

2014–15: Kvartsfinal, Wolfsburg (4–4 sammanlagt, utslaget på grund av färre gjorda bortamål).

2013–14: Åttondelsfinal, Wolfsburg (2–5).

2012–13: Kvartsfinal, Lyon (0–8).

2011–12: Kvartsfinal, Frankfurt (1–3).

2003–04: Semifinal, Frankfurt (1–4).