Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/rosengard-rycker-efter-anvegards-tidiga-mal/

Fotboll

Rosengård rycker efter Anvegårds tidiga mål

Foto: Johan Nilsson/TT

Rosengård rycker i den damallsvenska toppen.

Landslagsanfallaren Anna Anvegård hittade rätt redan efter 16 sekunder hemma mot Djurgården och hann med ytterligare ett mål när Malmöklubben slog nästjumbon med 3–1.

Rosengård leder nu serien med fyra poäng.

TT Text

Rosengårds norska skyttedrottning Lisa-Marie Utland (nio mål) är på väg att lämna klubben, men damallsvenskans serieledare värvade redan i mitten av augusti ersättaren.

Landslagsanfallaren Anna Anvegård lämnade då Växjö för Rosengård och i mötet med nästjumbon Djurgården slog 22-åringen till redan efter 16 (!) sekunder – trots att bortalaget hade avspark.

Med ett läckert avslut med vänstern precis utanför straffområdet böjde landslagsanfallaren in ledningsmålet efter att Rosengård vunnit bollen halvvägs in på offensiv planhalva.

I den 13:e minuten hade Anvegård utökat till 2–0. Då skickade hon in bollen från nära håll i samband med en hörna. Målet var anfallarens tredje för sin nya klubb och det åttonde totalt i årets damallsvenska.

Rosengårdstränaren Jonas Eidevall valde att vila landslagskaptenen Caroline Seger, som i tisdags spelade 90 minuter i EM-kvalet (4–1) mot Lettland. Trots att Seger satt på bänken dominerade serieledaren från Malmö mötet med nästjumbon Djurgården och borde nog ha avgjort redan före paus.

Exempelvis Anvegård hade ett avslut i ribban och ytterligare en farlig nick, men trots några till farliga lägen stod det endast 2–0 i paus.

I andra halvlek flyttade Djurgården upp sitt spel och i den 72:a minuten kom reduceringen. Lagets skyttedrottning Mia Jalkerud, som byttes in mot Irma Helin redan i den tolfte minuten, må ha fått en slumpboll framför fötterna i straffområdet, men avslutet bakom landslagsmålvakten Zecira Musovic var distinkt. Målet var Jalkeruds sjunde för säsongen.

Det blev dock inte spännande på allvar. I den 85:e minuten kom inhopparen Hailie Mace fri och skickade in 3–1.

De tre poängen gör att Rosengård gör ett litet ryck i den allsvenska tabellen med sex omgångar kvar att spela. Malmöklubben har nu fyra poäng ner till tvåan Vittsjö och fem till trean Göteborg. I nästa omgång väntar ett toppmöte borta med just Göteborg.

För Djurgården var förlusten lagets åttonde raka och Stockholmsklubben har två poäng upp till Limhamn Bunkeflo på säker mark.

Läs mer: Nickfest när Göteborg tappade i guldstriden