Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/rumanien-pa-bortaplan-nyckelmatch-for-sverige/

Fotboll

Rumänien på bortaplan nyckelmatch för Sverige

Sverige vann hemmamötet mot Rumänien med 2–1. Foto: Christine Olsson/TT

Efter 1–1 mot Norge går EM-kvalet in i skarpt läge. Sverige, Rumänien och Norge har samtliga vittring på andraplatsen i grupp F, bakom fullpoängaren Spanien, som innebär direktplats till EM-slutspelet nästa år. Nyckelmatch för svensk del blir Rumänien på bortaplan den 15 november.

Med fyra omgångar kvar av kvalet har Sverige 11 poäng, Rumänien 10 och Norge 9. Malta (3) och Färöarna (0) är sedan länge akterseglade. Spanien har maximala 18 poäng efter sex omgångar.

Sverige har avgörandet i egna händer. Och nyckelmatch blir alltså Rumänien borta i november. En poäng i Bukarest kan räcka för att sluta tvåa i gruppen, förutsatt att Sverige gör jobbet borta mot Malta och hemma mot Färöarna.

Varningsflagg dock för att Rumänien avslutar mot Spanien. Visserligen på bortaplan, men då har Spanien redan säkrat förstaplatsen i gruppen, och kan slå av på takten. Dessutom, Rumänien var bara en storspelande målvakt (Kepa Arrizabalaga) från att greja poäng i hemmamötet med Spanien förra veckan (1–2).

För Norge är läget tuffare. Lasse Lagerbäcks gäng måste uträtta storverk i oktober – Spanien (h), Rumänien (b) – för att ha möjlighet att sluta tvåa.

Kvalspelet är indelat i tio grupper. De två främsta lagen är klara för EM-slutspel. I kvalspelet är det inte målskillnad som i första hand avgör om två lag slutar på samma poäng, utan inbördes möte.

Skulle Sverige och Norge sluta på samma poäng är det fördel Sverige, trots två kryss, eftersom mötet i Oslo slutade 3–3 (fler mål på bortaplan).

Och skulle Sverige kryssa i Bukarest får man fördel inbördes även mot Rumänien, eftersom Sverige vann hemmamötet (2–1).

Om Sverige missar andraplatsen i gruppen finns ändå en livlina. Framgången i Nations League förra hösten innebär att Sverige är garanterat playoffspel om de resterande fyra platserna i EM-slutspelet.

Playoff är indelat i fyra divisioner, och avgörs som ett slutspel. Fyra lag från varje division deltar. Playoff spelas i slutet av mars nästa år och inleds med semifinaler, följt av en divisionsfinal. Ett lag från varje division går till EM. 

I Sveriges division finns initialt Bosnien Hercegovina, Ukraina, Danmark, Ryssland, Österrike, Wales, Tjeckien, Slovakien, Turkiet, Irland och Nordirland.

Bosnien Hercegovina, Ukraina, Danmark och Sverige är garanterade spel i playoff, om de missar kvalet. 

Ukraina lär dock gå direkt till EM från kvalspelet, likaså Ryssland, vilket innebär att playoff fylls på i tur och ordning med i första hand Österrike och Wales.