Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Ryssland fortsätter vinna efter VM-succén

Rysslands förbundskapten Stanislav Tjertjesov har byggt ett nytt landslag efter VM. Flera tongivande spelare har slutat, andra VM-spelare har petats ur landslagstruppen.
Rysslands förbundskapten Stanislav Tjertjesov har byggt ett nytt landslag efter VM. Flera tongivande spelare har slutat, andra VM-spelare har petats ur landslagstruppen. Foto: Anton Denisov/IBL

Efter VM-succén i somras har rysk landslagsfotboll gått in i en ny fas. En handfull veteraner har slutat, och ytterligare några har petats, när förbundskapten Stanislav Tjertjesov bygger nytt. Och hittills har det fungerat. Laget har vunnit höstens båda landskamper.

Den ryska VM-insatsen överträffade alla förväntningar. Men fansen svävade i ovisshet inför turneringen, efter svaga insatser i träningslandskamperna. 

Framför allt läckte försvaret.

Exakt en månad innan VM-premiären kände sig Tjertjesov därför tvingad att agera, och övertalade 38-årige Sergej Ignasjevitj att göra comeback. 

Ignasjevitj, mittbacken från CSKA Moskva, som tackade för sig efter EM-slutspelet 2016, kom in och tätade till defensiven.

Ryssland körde över både Saudiarabien och Egypten och avancerade från gruppen. 

Sedan kokade hela Luzjniki-stadion en fantastisk julikväll. Mot alla odds besegrades Spanien efter straffläggning i åttondelen.

En vecka senare upprepades dramatiken i Sotji. Det var 2–2 efter förlängning mot Kroatien i kvartsfinalen. Men nu orkade inte ett slitet Ryssland ända in i kaklet, utan föll i straffläggningen.

Men succén var ändå ett faktum. Tjertjesov hade fått ut maximalt, och lite till, av ett lag som en del befarade skulle snubbla redan i gruppspelet.

När nu Tjertjesov har inlett ombyggnadsarbetet har han börjat bakifrån.

Inte mindre än nio man som ingick i VM-truppen är borta. 

Ignasjevitj har slutat, igen. Även målvakten Igor Akinfejev, samt mittfältarna Jurij Zjirkov och Aleksandr Samedov har tackat nej till fortsatt landslagsspel.

Anfallaren Fjodor Smolov, mittfältaren Anton Miransjuk och reservmålvakten Vladimir Gabulov försvann ur truppen efter VM.

Dessutom är försvararna Vladimir Granat och Ilja Kutepov på skadelistan.

I den trupp som tagits ut till mötena med Sverige och Turkiet i Nations League finns därför fem nya försvarare med, fem spelare som tillsammans gjort 26 landskamper.

På mittfältet är åldersstrukturen mer hanterbar. Ingen har passerat 30 år. Åtta man är kvar sedan VM. Denis Tjerysjev, Jurij Gazinskij, Daler Kuzjajev och Aleksandr Jerochin har startat båda landskamperna som spelats efter VM, Turkiet (b) och Tjeckien (h). Och Ryssland har vunnit båda, 2–1 respektive 5–1.

30-årige centern Artem Dzjuba hade länge svårt att ta sig in i landslaget. Det var först som 26-åring han fick sitt genombrott. 

Under VM växte han med uppgiften, gjorde viktiga mål i gruppspelet, slog in den viktiga straffen som innebar 1–1 mot Spanien i åttondelen.

Förbundskapten Tjertjesov ser den tunge, nästan två meter långe centern som sin fältherre ute på planen.

Dzjuba har inte oväntat fått överta kaptensbindeln från Akinfejev, och lär starta mot Sverige, i en 4–2–3–1-uppställning. Trots att Dimitrij Poloz hittat formen sedan han lånats ut från Zenit St Petersburg till Rubin Kazan.

Tjertjesov har endast tre anfallare i truppen – Dzjuba, Poloz och Anton Zabolotny från Zenit. 

Rutinerade Aleksandr Kokorin, också från Zenit, var på gränsen att plockas in, men hamnade utanför truppen. Det ”firade” Kokorin med att ställa till skandal.

I måndags var han och Pavel Mamajev, mittfältare från Krasnodar, på lokal i Moskva. De uppträdde illa, och två politiska byråkrater försökte tysta ner dem. Det slutade med att Kokorin och Mamajev gick till attack med slag och kastade stolar. Byråkraterna skadades och hamnade på sjukhus. Polisutredning är igång.

I fyrbackslinjen bildade Roman Neustädter och Andrej Semenov mittlås i senaste landskampen. Nu är Spartak Moskvas Georgij Dzjikija tillbaka efter skada, vilket innebär att Semenov kan hänga löst.

Vänsterbacken Elmir Nabjullin från Zenit finns med i truppen, men sannolikt som bänkspelare. Konstantin Rausch, Dynamo Moskva, är det troliga alternativet till vänster i backlinjen.

Läs mer: Viktor Claesson: ”Ryssarna är inte så kaxiga men tror på sig själva”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.