Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 01:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ryssland-hotas-inte-som-em-arrangor-trots-dopningsutredning/

Fotboll

Ryssland hotas inte som EM-arrangör – trots dopningsutredning

Matcherna i Sankt Petersburg hotas inte även om den internationella antidopningsbyrån Wada fattar beslut att utesluta Ryssland från internationell idrott de kommande åren.

Ryssland riskerar att stängas ute från de största internationella mästerskapen de kommande fyra åren på grund av manipulerade dopningsprover.

Däremot hotas inte Sankt Petersburg som värdstad för sommarens fotbolls-EM.

Antidopningsbyrån Wadas licenskommitté har rekommenderat att Ryssland inte ska få arrangera några stora idrottsevenemang de kommande fyra åren. De tävlingar som Ryssland redan har fått arrangörsskapet för ska enligt rekommendationen tas ifrån landet och flyttas, såvida det inte är praktiskt och rättsligt omöjligt.

Den 9 december ska Wadas styrelse ta beslut om huruvida rekommendationen klubbas igenom eller ej.

Det har lett till frågor om vad beslutet kan få för konsekvenser för sommarens fotbolls-EM, där Sankt Petersburg är en av tolv värdstäder. Men EM omfattas inte av den potentiella avstängningen för Ryssland som arrangör. Det bekräftar en talesperson för Wada för DN.

De ”stora arrangemang” som åsyftas är enbart evenemang med flera idrotter, det vill säga OS, och världsmästerskap i enskilda idrotter. 

Wada har svårare att svara på vad som kan hända med det ryska landslaget, som är kvalificerat för EM, eftersom beslutet inte tas förrän den 9 december och detaljer kan ändras. Men laget bör inte heller vara hotat. 

Enligt rekommendationen bör ryska idrottare enbart få delta i OS och VM om de kan bevisa att de inte är involverade i dopningshärvan, som hade Sotji-OS 2014 som sin centralpunkt. De som får klartecken att tävla ska inte få representera Ryssland utan vara neutrala. 

Minst elva fotbollsspelare ska figurera i materialet kring dopningsskandalen.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har åtminstone officiellt inga svar på vad som kan hända med Rysslands EM-lag efter Wadas beslut.

När DN ställer ett flertal frågor om saken är svaret att Uefa inte har någon kommentar för tillfället.

Karl-Erik Nilsson, som är ordförande för det svenska förbundet och vice ordförande i Uefa, kan inte heller uttala sig om eventuella konsekvenser för det ryska laget. 

– Man kan spekulera väldigt mycket men vi har valt att vänta till december och så får vi se då vad vi har att förhålla oss till, säger han till DN.

Ryssland har utretts på grund av att Wada menar att den databas med misstänkt manipulerade dopningsprover som den ryska antidopningsbyrån lämnade in tidigare i år innehöll fabricerade och planterade uppgifter, och att data hade raderats. 

Läs mer: Wada: Ryssland fejkade bevis för att sätta dit visselblåsare