Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Så ska fotbollens gröna kort fungera

Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage. Foto: Alamy

I sommar ska domarna i Södertälje International Football Cupvisa spelarna grönt kort.

”Vi vill premiera de spelare som gör något bra sportsligt på plan och är goda föredömen”, säger Isac Gursac, ungdomsansvarig i Syrianska.

Den senaste tidens stora diskussion om hur Zlatan Ibrahimovic skällde på den franske domaren i förlustmatchen mot Bordeaux spiller över på ungdomsfotbollen.

För att öka spelarnas förståelse för domarna vill Svenska fotbollförbundet satsa lite extra på domarna i sommarens fotbollsskolor. Och i Södertälje arrangeras en ungdomsturnering där domaren ska kunna dela ut ett grönt kort.

– Domaren ska inte bara visa upp det gula och det röda kortet för att straffa, det gröna ska visas när man gör något bra, menar Gursac.

Den 7-11 juli är det premiär för Södertälje International Football Cup, en turnering som i första hand arrangeras av Syrianska och Assyriska men också med hjälp av kommunen och några av de mindre klubbarna i Södertälje.

– Vi siktar på 250-300 lag, det ska inte vara omöjligt att komma upp i den nivån, tror Gursac.

Tanken är att spelarna ska få ökad förståelse för domarens ofta otacksamma och svåra roll. Man kommer även ha totalvinnare för bästa uppförande och sportmanship.

– Vi hoppas få dela ut många kort under turneringen, men med grön kulör. Det är en ungdomsturnering och vi vill att man redan från början ska vara sportslig och ärlig. Om man ger bollen till motståndaren när det är deras inkast eller om man erkänner att bollen nuddade så att det blir hörna för motståndarna i stället för inspark för det egna laget. Man ska göra rätt för sig och hjälpa domaren, menar Gursac.

Domaren kommer också hamna betydligt mer i fokus än tidigare på Svenska fotbollförbundets fotbollsskolor runt om i landet i sommar.

– Attityden mot den som dömer måste bli bättre. Det handlar om att få killar och tjejer att ta pipan i handen och våga gå ut på fotbollsplanen och döma. Det är där det sker en hel del otrevliga saker, det har blivit tuffare, menar Anna Nyström på Svenska fotbollförbundets domaravdelning.

Förbundet har tagit fram ett häfte som alla spelare i de olika distriktens fotbollskolor ska få.

– Man ska förstå att man alltid ska tacka domaren och motståndarna efter matchen, till exempel.

Nu får unga domare ofta skäll i stället för beröm.

– Då blir det svårt att behålla dem. De kanske får en rejäl utskällning och sedan vill de aldrig mer döma en fotbollsmatch. Det kan ju förstöra dem för många år framåt. Det är viktigt att få med domaren redan i fotbollskolan. Redan där måste barnen lära sig att om det ska bli någon fotboll så måste man ha en domare.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF, är positiv till att de röda och gula korten får ett grönt komplement. Sjöstrand gick nyligen ut med att det skulle vara bra om domarna kunde visa och säga när spelare, ledare, föräldrar gör något alldeles extra bra.

Men några tankar på att införa ett grönt kort har man inte på Svenska fotbollförbundet.

– Det är ingenting som domarkommittén tagit upp, säger Nyström.