Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/sa-startar-hammarby-och-aik-i-stockholmsderbyt/

Fotboll

Hammarby vann över AIK – hänger kvar i guldstriden

Bild 1 av 12
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 12
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 12
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 12
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 12
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 12
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 12
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Bild 8 av 12
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån
Bild 9 av 12
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Bild 10 av 12
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån
Bild 11 av 12
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån
Bild 12 av 12
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Två mål av Vladimir Rodić gav Hammarby en tung seger över AIK i söndagens dramatiska Stockholmsderby. 

AIK tappar mark mot ledande Djurgården i kampen om SM-guldet i och med ”Bajens” 2–1-seger på Tele2 arena. 

Bortdömda mål, hetta, hån, ett resultat som väger tungt i guldstriden. Söndagens derby hade allt.

Efter att Henok Goitom fått ett mål bortdömt blev det Karol Mets som gav AIK hopp i den 68:e minuten, framspelad av Nabil Bahoui. Estländarens 1–2-mål var hans första för AIK.

Därmed levde spänningen i matchens slutskede. Men Hammarby var det bästa laget när Stockholmsrivalerna möttes.

– Vi vågar vara oss, vi vågar spela ut, vi gör en jäkligt bra match helt enkelt. Tror jag, jag vill se den igen, sade Hammarbys tränare Stefan Billborn efteråt. 

I och med hemmalagets seger närmar sig Hammarby i tabelltoppen, och den allt hetare guldstriden i allsvenskan. ”Bajen” gick tillfälligt upp på tredjeplatsen och på samma poäng som Malmö FF: 47, men MFF vann en kort stund senare mot Elfsborg. 

När alla nu har lika många matcher spelade innebär MFF:s seger att Skånelaget går förbi AIK och nu ligger tvåa, tre poäng bakom Djurgården som har 53. AIK är fyra poäng bakom Dif på tredjeplatsen.

Fyran Hammarby är bara två poäng bakom AIK, sex bakom Djurgården.

AIK:s tränare Rikard Norling sade att han inte ville ”gå på i ullstrumporna” om vad det var som inte fungerade i AIK.

– Det är så otroligt lätt att gå ut och tala i affekt här, sade han.

För AIK väntar nu en hemmamatch mot IFK Göteborg på onsdag.

– Frågar du en grönvit så tror jag att man känner att ”jäklar, nu kör vi”. Det är lätt att man tycker synd om sig själv och misströstar. Nu har vi en match där vi har möjlighet att hantera den här situationen med medvetenhet, vi har gått in i många matcher med en bra känsla, nu åker vi på en torsk och ska spela en jäkligt viktig match mot Göteborg där det betyder mycket för slutstriden i allsvenskan, sade han.

Vladimir Rodić blev tvåmålskytt tio minuter in på andra halvlek när han utökade Hammarbys ledning till 2–0. Han petade skickligt bollen förbi AIK-målvakten Oscar Linnér, som kom ut fel i straffområdet.

En halvtimme in i matchen hade samme spelare gett ”Bajen” ledningen med ett vackert, hårt skott, och efteråt blev derbyspänningen mellan lagen tydlig. 

Rodic hyschade mot AIK-klacken bakom målet när han firade. AIK-målvakten Oscar Linnér blev uppretad av det och gick fram och knuffade mot Hammarbyspelare. Rodic varnades, och är i och med det avstängd i nästa match.

Efter att Hammarby tagit ledningen med 2–0 trodde AIK att de fixat en reducering när Henok Goitom slog in en boll, men domaren menade att han var oschysst i duellen mot Richard Magyar och blåste frispark istället för att godkänna målet. Ett beslut som AIK-kaptenen var tydligt irriterad över.

– Jag vet själv hur illa jag tycker att det är när motståndarlag står och skyller på domaren. Det är inget jag heller vill göra. Jag låter det gå utan kommentar. Jag har sett det på repris och har min åsikt. Men det kommer inte leda till något, sade AIK-målvakten Oscar Linnér efteråt.

Hammarby fick också ett mål bortdömt, under betydligt färre protester. Nikola Djurdjics skott i den 84:e minuten gick i mål, men Jeppe Andersson var offside i samma situation och ansågs ha påverkat spelet.

Han sade efteråt att han tyckte det var mål.

– Jag tror att jag gjorde mål. Jag vet inte om det var offside eller inte men jag tror att det var ett rent mål. Marginalerna är inte på min sida åter igen. Det hade varit fantastiskt att göra mål mot dem, det var en speciell match för mig, säger han.

Efter 25 minuter tvingades AIK:s anfallare Chinedu Obasi gå av skadad. Han ersattes av Kolbeinn Sigþórsson.

 

Läs mer: Rök, fart och en glödhet serb – så var derbyt