Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Så var VM-truppens första dag i Ryssland

Ryska barn med svenska flaggor på Sveriges träning.
Ryska barn med svenska flaggor på Sveriges träning. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

GELENDZJIK. På tisdagen checkade den svenska VM-truppen äntligen in på sitt VM-hotell i ryska Gelendzjik.

Här smått och gott från den första träningsdagen vid Svarta havet.

Hur bor landslaget?

På ett femstjärnigt hotell längst ut på en udde i den ryska semesterorten Gelendzjik, med magnifik utsikt över Svarta havet. Truppen har de två översta våningarna, med sällskapsrum, matsal, terrasser och balkonger, helt för sig själva.

Vilka delar rum?

Inga. Sedan Kim Källström och Andreas Isaksson – som alltid ville bo ihop – slutat i landslaget har alla spelare eget rum.

Vad kostar boendet och vem betalar?

Landslagschefen Lars Richt ville inte nämna några summor när den svenska presskåren, före truppens ankomst, fick gå husesyn på hotellet. Men det är Svenska fotbollförbundet som betalar för boendet och någon begränsning har inte funnits i budgeten.

”Vi letar inte efter de dyraste hotellen, vi letar efter det bästa”, sade Richt.

”Kostnadsmässigt är det inte så stor skillnad – om man inte vill bo på vandrarhem.”

Största problemet på hotellet?

De långsamma hissarna. De kan bli ett irrationsmoment, sade Richt.

... och på träningsanläggningen?

Insynen. Det går inte att stänga till helt, då höghus en bit bort ramar in träningsplanen. Men förbundskapten Janne Andersson är inte orolig för spionage.

Vad tränade man på under tisdagen?

Det blev en lugn träning efter resdagen. Mycket stoj och skratt – inför storpublik mellan gröna berg på ena sidan och havet på den andra på Spartak-stadion.

Var det några som tittade på?

Ja, minst sagt. Träningen var öppen för allmänheten och läktaren nästan fullsatt. En stor skara folk trängdes även på en kulle utanför området.

Utropstecken: Granqvist-feber

I fem år har han varit en av de mest tongivande spelarna i ryska ligalaget Krasnodar. Efter VM representerar Andreas Granqvist visserligen superettanlaget Helsingborg – men i Ryssland råder Granqvist-feber.

Hundratals ryska barn skanderade den svenska lagkaptenens namn på tisdagens träning. Och efteråt uppstod nästan kaos när barn och unga kastade sig fram mot avspärrningarna för att få 33-åringens autograf.

Citatet

”Det är fantastiskt skoj att så många tar sig hit och stöttar en. Jag hoppas att de hejar på Sverige i VM, även om de såklart hejar på Ryssland först.”

Andreas Granqvist om bemötandet i VM-landet

Tränade John Guidetti?

Ja, den stukade foten såg inte längre ut att hämma anfallaren. 

Spelar Sverige i regnbågssnören?

Europaparlamentets informella grupp för hbtq-frågor skickar ut regnbågsfärgade skosnören till alla europeiska spelare. Vid tisdagskvällens presskonferens hade leveransen inte nått det svenska laget, men lagkapten Andreas Granqvist sade så här:

”Jag har inget emot att spela i dem. Men det är något som förbundet får bestämma.”

Citatet 2

”Nu har vi en allsvensk spelare i truppen – så nu tar vi väck den frågan från listan.”

Förbundskapten Janne Andersson har tidigare fått höra att VM-truppen saknar allsvenska spelare, men i måndags skrev Sebastian Larsson på för AIK.

Sebastian Larsson förlänger därmed AIK:s svit på spelare i varje VM sedan 2002. Andreas Andersson och Teddy Lucic 2002, Derek Boateng (Ghana) 2006, Sebastián Eguren (Uruguay) 2010 och Celso Borges (Costa Rica) 2014.

Dock är Larsson inte spelklar förrän den 15 juli, samma dag som VM-finalen.

Vädret?

Gick knappast att klaga på. Sol och närmare 30 grader. På stranden trängdes ryska semesterfirare och barnfamiljer. På kvällen ett mer behagligt träningsväder.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.