Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Sabovic och Nilsson snuvade på hjälteroller

Djurgårdens Besard Sabovic gjorde i sin första match från start, men det räckte inte. IFK Göteborg vann med 2–1.
Djurgårdens Besard Sabovic gjorde i sin första match från start, men det räckte inte. IFK Göteborg vann med 2–1. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

GÖTEBORG. Den ene gjorde mål sin allsvenska debut från start, den andre tog en straff i sin andra matchen för säsongen. Men Besard Sabovic och Hampus Nilsson blev snuvade på poängräddarrollen när Djurgården tappade 1–0-ledning och förlorade med 2–1 mot IFK Göteborg.

Inte undra på att det blandade känslor hos Djugårdens oprövade garde efter förlustmatchen på Gamla Ullevi.

– Skönt att ta en straff, men det känns ändå fruktansvärt surt. Gör vi 2–0 direkt efter vårt ledningsmål tror jag att vi tagit det här, sade Hampus Nilsson och tänkte på Sam Johnsons och Mathias Ranégie gemensamma friläge vid ställningen 1–0.

Djurgårdsmålvakten fick chansen på nytt efter att ha hållit nollan senast vid 3–0-segern mot Östersund och visade åter att Kennet Høie får slita för att ta tillbaka platsen. Efter att hemmalagets Gustav Engvall kvitterat fick Sam Johnson bollen på handen efter en hörna.

Emil Salomonsson sköt straffen hårt längs marken, men Nilsson kastade sig och parerade.

Men när det såg ut som att han skulle rädda poäng till Djurgården kopierade hemmalaget sitt anfall vid 1–1-målet. EM-aktuelle Salomonsson, en av matchens bästa, kom i ett av sina patenterade upplopp på högerkanten och skickade bollen snett inåt bakåt. Där mötte hemvändaren Tobias Hysén och tryckte in bollen vid Nilssons bortre stolpe.

– Vi vet ju att de kommer i anfall på kanten, men vi kunde ändå inte stoppa det. Det är bara att bryta ihop, analysera och ta nya tag i derbyt. Det ska bli riktigt kul, sade Djurgårdsmålvakten och lät som han tror på nytt förtroende i prestigemötet med AIK på måndag.

Även Besard Sabovic hoppas på nytt förtroende. 18-åringen, som kom från Brommapojkarna i fjol, ersatte skadade Kevin Walker på mittfältet och gjorde mål i sin första allsvenska match från start när han gav Djurgården ledningen genom att trycka in en ribbretur i öppet mål efter att Sam Johnson skjutit. Han kände sig både glad och besviken.

– Besviken eftersom vi inte tog poäng och glad eftersom jag gjorde mål och tycker att det gick bra, sade Sabovic och erkände att det var först i andra halvlek som nervositeten släppte i en match med två ansikten.

Första halvlek var trist och chansfattig. I andra hände det mesta.

DIF-tränaren Pelle Olsson var besviken över att en bra lagprestation inte gav poäng och imponerad av sin unge mittfältare.

– Fantastiskt bra match av Besard, sade han och förklarade att Walkers skada inte är allvarlig utan att han kan vara tillbaka i spel mot AIK.

Göteborgstränaren Jörgen Lennartsson hyllade båda lagens försvarspel i första halvlek och gladdes speciellt åt mittbacken Thomas Rognes comeback efter lång skada.

Efter publikskandalen senast mot Malmö FF hyllade han också båda lagens supportrar.

– Vi ville ge dem som kom hit en fantastisk upplevelse och en positiv känsla när det går hem. Fansen skötte sig perfekt. Det var en grym atmosfär och en signal till alla som inte kom hit. De borde varit här, sade Lennartsson.