Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/sakerhetschef-kritisk-till-bjorn-eriksson-allt-verkar-rinna-av-honom/

Fotboll

Säkerhetschef kritisk till Björn Eriksson: ”Allt verkar rinna av honom”

Rikidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson får hård kritik för att han också företrätt säkerhetsbranschen. Foto: Noella Johansson/TT

Nu svarar Rikidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson på anklagelserna om att han skulle ha intresse av att gynna säkerhetsbranschen.

Men Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson är inte nöjd med Erikssons förklaringar.

– Allt verkar rinna av honom, den teflonegenskapen skulle jag vilja ha lite mer av, säger Jonsson. 

Den senaste veckan har Björn Eriksson anklagats för jäv. 

Det började med att Expressen avslöjade att Eriksson förespråkat att polisen ska lämna över idrottssäkerheten till privata vaktbolag – samtidigt som han arbetat som lobbyist för just vaktbolagen.

– Jag tycker att det räcker med att risken för jäv finns. Då bör man fundera om på om det här gått rätt till eller inte. Det är lite olyckligt i det här sammanhanget, säger Mats Jonsson.

I en artikel på RF:s hemsida svarar Björn Eriksson på sju frågor.

Han berättar att han under sina sex år som ordförande i Säkerhetsbranschen hade en ersättning på 200.000 kronor om året.

Det är många som nu anser att Eriksson inte är lämplig som ordförande i Riksidrottsförbundet och kräver hans omedelbara avgång.

– Det finns en risk med att sitta på två stolar och i ena andetaget företräda idrottsrörelsen och i andra säkerhetsbranschen. Det kan finnas motstående intressen även om vi allihopa har som mål att driva säkra idrottsarrangemang. 

– Jag kan bara konstatera att om det är så att det varit en jävsituation, och att det är någon som dragit profit eller egen vinning av det, så är det ytterst olyckligt och man bör fundera över hur vi kunde hamnat här. 

På sociala medier undrar många om det är Björn Eriksson som ställer frågor till sig själv.

– Det kändes lite så faktiskt, säger Mats Jonsson. Den senaste tidens debatt verkar ha runnit av honom. Jag skulle vilja ha en liten släng av de egenskaper han besitter. Det är nog sunt att det rinner av dig, då slipper man tillskriva sig för mycket själv.

Jonsson har inget emot att målet måste vara att färre poliser ska behöva arbeta på de allsvenska matcherna.

– Det kan finnas en sund tanke i att en fotbollsklubb ska kunna bära sina egna kostnader och ta ansvar för sitt arrangemang, men det är också klart att polisen ska vara en naturlig del av ett arrangemang som genomförs på en stor arena.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger att han har fortsatt förtroende för Björn Eriksson. Men vad som förekommit i de direkta samtalen vill fotbollsbasen inte kommentera.

Läs mer: Johan Esk: I tystnaden grundades AIK:s totala triumf