Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Så gick det för "Öknens Maradona" – fängslades efter alkoholbrott

Saeed al-Owairan, även känd som ”Öknens Maradona”.
Saeed al-Owairan, även känd som ”Öknens Maradona”. Foto: Bildbyrån

Saudiarabien spelade i år VM-premiärmatch mot Ryssland. Landets finaste VM-sommar var 1994 då mittfältaren Saeed al-Owairan gjorde ett solomål mot Belgien som kom att utses till VM-historiens sjätte vackraste. Två år senare hade lyckan vänt för ”Öknens Maradona” – som dömdes till fängelse och stängdes av från all fotboll. 

29 juni 1994. Eftermiddagen är solig och temperaturen i nivå med Riyadh, men platsen är inte Saudiarabiens huvudstad utan USA:s. På RFK Stadium i Washington DC möts Saudiarabien och Belgien i sista omgången av Grupp F. 

Efter förlust mot Nederländerna med 1–2 och seger mot Marocko med samma siffror behöver saudierna ytterligare en seger för att gå vidare till åttondelsfinal.

I femte minuten anfaller Belgien men blir av med bollen utanför det saudiska straffområdet. Bollen hamnar hos mittfältaren Saeed al-Owairan, som under de följande sekunderna ska komma att ta plats i VM-historien.

Hans sololöpning med bollen över 60 meter, genom Belgiens mittfält och försvar, avslutas med att han lyfter bollen över den annalkande målvakten Preud'homme och in i nät. När Fifa 2002 ordnade en omröstning om 1900-talets vackraste VM-mål hamnade al-Owairans på sjätte plats, men han fick uppskattning långt tidigare än så. Vid hemkomsten till Saudiarabien belönades han med en Rolls-Royce och han utsågs till årets spelare i Asien. 

Innan dess hade saudierna dock hunnit bli utslagna i åttondelsfinalen av Sverige (1–3). Och al-Owairan skulle snart komma att smaka på ännu bittrare erfarenheter. 1996 dömdes han till ett halvårs fängelse för att ha druckit alkohol, dessutom i kvinnligt sällskap, under ramadan. Han stängdes dessutom av från fotboll i ett år, en markering som fotbollsstjärnan menar blev extra hård just för att han var en känd person.

Med nästa VM runt hörnet benådades al-Owairan av Saudiarabiens kung Fahd, och mittfältaren fick en plats i förbundskapten Carlos Alberto Parreiras VM-trupp 1998. Inför den turneringen intervjuades ”Öknens Maradona” av New York Times, och ombads se tillbaka på målet 1994 som gjorde honom världsberömd.

– Målet mot Belgien var ett tveeggat svärd för mig. I vissa avseenden var det fantastiskt, i andra avseenden var det hemskt. 

I dag jobbar Saeed al-Owairan bland annat som kommentator, skriver spanska Marca.

Läs mer: 

Saudiska VM-fanbärare ersätt i sista stund 

”Allt annat än rysk seger i kväll vore katastrof” 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.