Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/schelins-sagning-av-frankrike-bast-nar-det-inte-galler/

Fotboll

Schelins sågning av Frankrike: Bäst när det inte gäller

Franska spelare deppar efter kvartsfinalförlusten mot Tyskland i VM 2015. Foto: Graham Hughes/AP

Lotta Schelin tror att Frankrike kan bryta sin medaljförbannelse, men varnar för att gamla hjärnspöken kan förstöra VM-festen på hemmaplan.

– Frankrike har varit bäst när det inte gäller, säger den förra Lyonstjärnan.

Fyra OS, fyra EM och tre VM – få svenska fotbollsspelare är mer meriterade än Lotta Schelin, men när fotbolls-VM sparkar i gång i hennes forna hemland Frankrike så finns hon inte med på planen.

– Klart det hade varit kul, men det är ändå så att jag hunnit landa i att det är som det är, säger hon.

Karriären tog slut för två år sedan på grund av eskalerande problem med svår huvudvärk. Sista matchen blev Piteå borta den 29 juni 2017. Lotta Schelin kom in från bänken i den 67:e minuten när FC Rosengård vann med 2–0.

Nu ser hon fram emot att följa VM som åskådare, blågul supporter och expertkommentator i TV4.

Lotta Schelin har en speciell relation till Frankrike efter åtta säsonger som proffs i Lyon, där hon öste in mål och vann åtta ligatitlar, fem cuptitlar och tre Champions League.

– Som fotbollsland så finns det ett otroligt intresse med stora klubbar och en bra liga. Damsidan har tagit enorma kliv sedan jag kom dit 2008. Lyon, PSG och Montpellier har brutit mark och tagit stora steg för att skapa sig en plattform, säger Lotta Schelin.

– Även landslaget har gått framåt. Det finns ett jättestort intresse och de har ofta fullt på sina landskamper, så det är säkert höga förväntningar inför mästerskapet.

Frankrike har på senare år ofta nämnts bland förhandsfavoriterna i de stora mästerskapen, men ännu inte ens vunnit någon medalj. Närmast var det i VM 2011 och OS 2012, då fransyskorna förlorade bronsmatcherna.

Lotta Schelin i aktion under bronsmatchen 2011, som Sverige vann med 2–1. Foto: Fredrik Persson/TT

Sverige, med Lotta Schelin som en av målskyttarna, snuvade Frankrike på VM-bronset i Tyskland 2011 efter 2–1-seger i förlängning.

– Vi var bättre förberedda fysiskt, så när det kom till sista matchen, så hade vi fortfarande hyfsat fräscha ben, medan de hade det betydligt tyngre. De hade inte byggt upp sig för att hålla sex-sju matcher, säger Lotta Schelin.

Lotta Schelin menar att Frankrike höjt kompetensen sedan dess och även lyckats ersätta en gyllene generation med spelare som slutat ganska nyligen. Men medaljförbannelsen består: efter bronsmissarna i VM 2011 och OS 2012 så har Frankrike åkte ut i kvartsfinal i fyra raka mästerskap.

– Kollar man rent kvalitetsmässigt så tillhör Frankrike helt klart ett av de bästa lagen i världen. Sedan finns det en annan mentalitet och inte samma styrka i gruppen som vi har i Sverige. De har ett bygge som kretsar mer kring individer. Man ser helst till sig själv i stället för till lagets bästa, menar Lotta Schelin.

Frankrike har förlorat många tajta och avgörande matcher.

– Det finns något slags mentalt spöke, de vinner nästan alla vänskapsmatcher och de vinner nästan alltid gruppen med stora siffror, sedan när det väl gäller så smyger det sig in någonting att man har varit där förut och förlorat. De börjar tveka direkt när de får ett mål emot sig och kollar runt på vad andra borde göra bättre, säger Lotta Schelin och fortsätter:

– I Lyon byggde vi upp känslan av att inte kunna förlora, över nittio minuter så löser det sig, men den känslan har inte funnits i landslaget. De har varit bäst när det inte gäller.

Tror du att de kan bryta förbannelsen på hemmaplan?

– Ja, det är svårt att snacka bort dem efter de resultat som de har gjort. Rent kvalitetsmässigt ska de vara med och fajtas om medaljerna. Sedan får vi se om det lyfter dem, eller tynger dem. Jag tror det finns jättestora möjligheter att klara den där första medaljen.

Läs mer:

Franska VM-drömmar: ”En liten film i mitt huvud” 

Fotbolls-VM i Frankrike 2019 – stor guide med spelprogrammet 

Stor guide till alla 24 lag i fotbolls-VM