Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Schough har växt med förtroendet och kraven

Förbundskaptenen Pia Sundhage observerar Olivia Schough under måndagens träning i Rotterdam. Foto:
Förbundskaptenen Pia Sundhage observerar Olivia Schough under måndagens träning i Rotterdam. Foto: Foto: Carl Sandin Bildbyrån

Rotterdam. När man frågar förbundskapten Pia Sundhage om vem i den svenska landslagstruppen som tagit det största klivet framåt i karriären efter VM i Kanada förra sommaren svarar hon rappt:

– Olivia Schough!

Efter snart tre år i landslaget har Olivia släppt loss den potential alla sett att hon haft, men som hon inte visat tidigare.

När Sverige nu är 270 minuter från spel i OS i Rio är Olivia, som fyller 25 om en dryg vecka, en spelare med stor betydelse för laget. En spelare som kan växla position efter behov, som kan täcka upp där det behövs. Hon kan gå centralt i anfallet, hon kan spela på en kant, och hon kan backa ner på mittfältet om behov uppstår.

– Ja, jag har tagit kliv, säger Olivia Schough.

– Hoppas jag kan fortsätta att hålla den här goda formen. Det har känts riktigt bra även under försäsongen, även om just en försäsong kanske inte är den optimala förberedelsen för ett så här viktigt kval. Men känslan är god.

Varför släpper det plötsligt?

– Jag tror det har mycket med att göra att jag var utomlands ett år, fick lära känna mig själv lite, ta ansvar.  Sedan kom jag hem, till Eskilstuna, och kände mig behövd, för första gången i min karriär. Och det gjorde gott. Jag fick spela hela tiden, hade förtroende från klubb och tränare.

– Men när jag kom till Eskilstuna kände jag också att det är nu eller aldrig. Det finns inga genvägar, jag är ingen ung talang längre, utan nu handlar det bara om att köra.

Olivia var nära att ta Eskilstuna till mästartiteln i fjol. Oavgjort mot Linköping i näst sista omgången kostade, innebar att Rosengård kunde spurta förbi och vinna med en poängs marginal.

Olivia slog igenom i Kopparberg/Göteborg FC som 18-åring, vann EM-silver med U19-landslaget 2009 och spelade U20-VM 2010. A-landslagsdebuten kom i i Algarve Cup för tre år sedan.

Sedan tog hon chansen när Bayern München erbjöd kontrakt för två år sedan. Där stannade hon en halv säsong, flyttade sedan till ryska Rossiyanka hösten 2014, men blev inte långvarig.

– Jag tog mig vatten över huvudet när jag drog. Sedan hade jag otur med skador och sjukdom, kom aldrig in i det riktigt. Och då blir det så att man inte mår bra heller. Och då blir det lätt att inte prestera så bra.

Sedan flyttade du hem, till Eskilstuna, och plockade ihop ditt liv?

– Exakt (skratt). Jag trivs väldigt bra där. Och för mig betyder glädje och att må bra väldigt mycket.

– Jag känner att jag har hållit en väldigt jämn nivå i mitt spel sedan jag kom till Eskilstuna. Har hela tiden startat matcherna.

Hur ser du på landslaget som nu OS-kvalar jämfört med det landslag vi såg i VM förra sommaren?

– Den här truppen känns väldigt ung och fräsch vid jämförelse. Nu är den yngre generationen på väg att ta över, det känns som de är väldigt sugna. Det sätter lite press, och jag känner mig lite erfaren plötsligt, i den här truppen.

Sverige gjorde ingen bra VM-turnering i Kanada och Olivia konstaterar att det bästa med motgångar är att man lär sig något av det.

– Vi har noga analyserat vad som inte stämde under VM. Och matchen mot Skottland (seger 6-0) gav oss en go känsla. En tempohöjare.

När Pia Sundhage presenterade truppen till OS-kvalet betonade hon att Olivia Schough kunde användas både i anfallet och på mittfältet.

Var trivs du bäst?

– I 4–3–3 trivs jag bäst i anfallet, jag är en blandning mellan forward och mittfältare. Och behövs jag som mittfältare så ska nog det gå bra också. I klubblaget flänger jag runt. I cupmatchen mot Örebro senast var jag på tre positioner under matchen.

– Så jag börjar känna mig ganska trygg i de flesta positioner. Men det är forward jag vill vara.

– Mitt självförtroende har ökat, och då tar jag också för mig mer, både verbalt och fysiskt (skratt).

Norge, Schweiz eller Nederländerna. Vilka är svårast?

– Det känns så jämnt. Det är så oförutsägbart. Man vet inte vem som tar den där OS-platsen.

Rapport från en träning

Vilka tränade?

Damlandslaget i fotboll, inför stundande kval till OS i Brasilien.

Var?

VV Wieldrecht’s träningsanläggning i utkanten av Rotterdam.

Hur var vädret?

Vårlikt. Lite blåsigt, men upp mot +8 sedan solen värmt på en stund. Krokusen blommar i slänterna.

Var alla i laget på plats?

Nej. Sofia Jakobsson och Linda Sembrant hade ännu inte anlänt, efter söndagens match med Montpellier i franska cupen.

Övriga 21 spelare friska och hela?

Ja, alla utom Nilla Fischer körde hela träningspasset, som varade i 90 minuter. Att Nilla skulle kliva av efter en halvtimme var uppgjort på förhand.

Vad tränade man?

Kortpassningsspel, avslut, snabba uppspel på kanterna, och traditionellt tvåmålsspel över hel plan.

Slutsats att dra?

Det verkar som att förbundskapten Sundhage kommer att satsa på samma mittfältstrio som i segermatchen mot Skottland senast, alltså Lisa Dahlkvist, Emilia Appelqvist och Caroline Seger.