Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 18:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/scouten-prahls-varningslista-giftig-i-straffomradet/

Fotboll

Scouten Prahls varningslista: ”Giftig i straffområdet”

Tom Prahl. Foto: Bildbyrån

Scouten Tom Prahl har sett Maltas sex senaste matcher.

Kartläggningen har utfallit i att han ”nästan blivit kompis med spelarna” – men även en lista över vad Sverige behöver ha koll på i kvällens EM-kvalmöte på Ta' Qali-stadion.

TT Text

Tom Prahl skojar om sina nya vänskapsband med maltesiska spelarna, innan han snabbt slår om och säger; Malta har blivit bättre, laget imponerade borta mot Norge och Rumänien och det finns spelare att se upp för.

Här är några av scoutens punkter inför kvällens EM-kval på Ta' Qali-stadion utanför Valletta.

Offensivare filosofi

– Den här nye förbundskaptenen har fått in en annan filosofi. De har haft italienska coacher tidigare, som har varit väldigt – som de säger här nere – nöjda med att förlora med ett eller två mål. Den här nye, (Raymond) Farrugia, är mer offensivt lagd och det tycker jag att man kan se på deras spel också. Även om de inte har vunnit många matcher, så finns det en annan entusiasm och inställning till det offensiva spelet, säger Prahl.

Stjärnorna

– De har en forward som absolut är giftig i straffområdet, som heter (Kyrian) Nwocko. Sedan har de en ung vänsterspelare, (Joseph) Mbong, som också är väldigt duktig i omställningsspelet. Det här är unga spelare som jag tror borde kunna göra sig ett namn efter det här.

Hemma- och bortaspel

– Borta ställer de sig väldigt lågt med fembackslinje och det blir ofta sex- och sjubackslinje då markering följer ner i backlinjen. Men hemma har de en ambition att bjuda på lite bättre fotboll. Mer entusiasm och optimism under inledningen av deras matcher.

Utvecklat försvarsspelet

– Jag har sett dem i sex matcher och man kan säga att de har blivit bättre i de sista matcherna, mot Norge och Rumänien som är två svåra bortamatcher. De släppte visserligen in tre mål men det var inga spelmål utan det var fasta situationer. Periodvis har de haft riktigt bra eget spel.

– Att inte släppa in spelmål mot Norge och Rumänien har stor respekt med sig.

Tom Prahl lyfter sedan ett varnande finger, säger ”ta det här på fullt allvar”.

– Kanske att man kan få dem på knä tidigt i matchen. För de kommer att inleda entusiastiskt, för det har de gjort i alla matcher som jag har sett här nere. Sedan bedarras det efterhand och kan man få ett mål hyfsat tidigt är det klart något som lägger band på dem.