Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 04:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/sebastian-larsson-konstgras-jattesvar-situation-for-domare/

Fotboll

Sebastian Larsson: Konstgräs jättesvår situation för domare

Larsson har inget att klaga på vad gäller kvaliteten på svenska domare, men har själv fått anpassa sig till att ribban är lägre för vad som tillåts i tacklingar. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Den allsvenska nivån på bedömningar tillåter mindre fysiskt spel än vad han är van vid från England, säger Sebastian Larsson.

– Om man dömer en konstgräsmatch som man dömer en gräsmatch, då får man knappt vara en decimeter från varandra, säger han.

Rätta artikel

Konstgräset, som 10 av 16 lag i herrarnas allsvenska har på sina arenor, är en faktor även när man ska titta på hur domarna dömer, menar Sebastian Larsson.

– Jag har pratat mycket om konstgräs, men å andra sidan har jag inga problem med det, för jag tycker så illa om det, säger han.

Läs mer: Rosenbergs konstgräs-attack: ”Svensk fotboll är på väg åt fel håll” 

Konstgräs innebär att spelet blir mindre fysiskt, vilket gör det svårt för domarna att hålla en konsekvent linje, menar AIK:aren. 

– Det är väldokumenterat att det blir ett helt annat spel på konstgräs. Man kommer in i situationer helt annorlunda.

– Jag förstår att det blir en jättesvår situation för domare. Det är ett annat underlag och kroppen beter sig annorlunda. Det tycker jag är ytterligare ett argument för att vi inte ska ha konstgräs i Sverige. På elitnivå förstör det mycket mer än det bidrar till utvecklingen.

Sebastian Larsson propagerar gärna för att allsvenskan inte ska ha konstgräs. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Domarbasen Stefan Johannesson menar att de allsvenska domarna måste förbättra sig i år. I DN:s enkät med allsvenska aktörer visar de flesta förståelse för att domarna gör misstag ibland.

Sebastian Larsson kom till allsvenskan förra året efter en lång karriär i England. Han har inget att klaga på vad gäller kvaliteten på svenska domare, men har själv fått anpassa sig till att ribban är lägre för vad som tillåts i tacklingar.

– Jag tycker att det har funkat bra om jag ska vara ärlig. Det beror helt på vad det är för matchbild, vilket tryck det är, beroende på match. Det enda jag tycker och efterfrågar är att man vill ha en jämnhet i varje enskild match, att ungefär samma situationer bedöms på ungefär samma sätt, för då har du någonting att förhålla dig till.

Den största skillnaden i Sverige jämfört med England menar han är just det fysiska spelet, som också påverkas av konstgräset.

– Det känns som att regelverket är lite striktare här än det har varit tidigare i min karriär vad gäller det fysiska spelet. Men det är inte så att det är dåliga domare för det, det är så man dömer i Sverige, så jag får förhålla mig till det.