Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/sebastian-larsson-om-zlatans-kritik-alla-har-ratt-till-sin-asikt/

Fotboll

Sebastian Larsson om Zlatans kritik: Alla har rätt till sin åsikt

Sebastian Larsson fick svara på många frågor om Zlatans kritik. ”Alla har rätt till sin åsikt”, säger han. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Zlatans kritik mot förbundskapten Janne Anderssons sätt att leda landslaget, i en stort uppslagen artikel i Expressen, var snackisen efter tisdagens landslagsträning på Friends Arena.

Zlatan menade att det skett en förändring sedan Janne Andersson tog över efter Erik Hamrén, att tröskeln för spelare med invandrarbakgrund är högre än för andra, och att vissa spelare hänger kvar på gamla meriter.

Sebastian Larsson, veteranen med 115 landskamper, som kom in i landslaget redan 2008, under Lasse Lagerbäcks tid, konstaterar krasst att ”alla har rätt till sin åsikt”.

– Jag har sett delar av intervjun. Den var ganska lång, tror jag, så jag hann inte läsa så mycket. Men ofta när man läser rubriker så kan ju det kännas som en sak, och sedan när man läser intervjun så kan det bli annorlunda. Så det vet inte jag i det här fallet.

– Men alla har rätt till sin åsikt. Och jag tror att om man frågar alla spelare här, nya eller gamla, så tror jag man trivs i den här stämningen, tycker att det är en välkomnande grupp, och det är väl så jag ser på det.

– Det kommer in nya spelare hela tiden. Det är några som varit med ganska länge. Men det är öppna armar, och alla är välkomna. Det är högt i tak, Janne är väldigt engagerande. 

– Jag tror också att vi vet väldigt tydligt hur viktigt LAGET är för den här upplagan av landslaget. Vi vet hur stor del det är i att vi har haft framgång de senaste åren. Inte minst i VM, och den framgång vi haft under det här kvalet, hittills. 

– Så vi är väldigt medvetna om att vi inte ska gå ifrån fokus på laget. Vi har en bra sammanhållning, vi har väldigt roligt tillsammans, och jag tror att ni skulle få samma svar av alla. Men alla får svara för sig.

Zlatan påpekar i intervjun att det finns bättre spelare som inte blir uttagna. Men det tror inte Sebastian Larsson.

– Men det är det här som är intressant med fotboll också. Det är säkert hans (Zlatans) åsikt. Och eftersom han säger så kanske han hade tagit ut en annorlunda trupp. Janne och Peter (Wettergren) har tagit ut den här truppen. Skulle ni (journalister) ta ut en trupp skulle den säkert också se annorlunda ut. Och det är det som är charmen med fotbollen. Det finns inget definitivt. Alla tycker olika. 

På frågan om Zlatans kritik är orättvis, kritik som handlar om att Marcus Berg och Andreas Granqvist hängt med för länge, och att inte tillräckligt många med invandrarbakgrund kommit med, svarar Sebastian Larsson:

– Det blir nästan samma svar igen. För det finns säkert många ute i landet som inte tycker att jag ska vara med i landslaget, eller Granen eller Mackan, eller någon annan. Men det är förbundskaptenen som tar ut truppen, så det är väl både intressant och ointressant vad andra tycker. Och jag tror inte att någon får vara kvar i truppen på grund av att man är ett namn.

– Och när jag ser truppen så intresserar det inte mig vad spelarna har för efternamn. Därför kan jag inte på rak arm säga hur många i den här truppen som har en annan bakgrund.

– Men fotbollen intresserar. Och när en spelare som Zlatan uttalar sig så vet alla att det blir intresse. Det blir en medial grej av det. Vi spelare vet att vi kommer att få svara på frågor. Inga konstigheter. Och det är väl bättre att det snackas, än att det inte snackas. För pratas det inte är vi ointressanta, och ingen bryr sig om fotboll.

– Men det är ingen stor grej för mig.

Sebastian Larsson konstaterar att det blir annorlunda när kritiken kommer från en person som Zlatan. 

– Men personligen känner jag inte så. Men kritik kommer alltid att finnas. Och det finns inget facit. Det är förbundskaptenen som bestämmer vilka som ska vara med. Och jag ser det som en självklarhet att man tar ut de bästa spelarna som är tillgängliga. Så jag har inte ens funderat i andra banor.

– Vi är väldigt trygga i vår grupp. Och jag tycker att vi var väldigt tydliga under VM när det skedde något väldigt illa mot Jimmy (Durmaz). Det visade var den här gruppen stod, och vi backade upp varandra, och tog tydlig ställning mot rasism. Det räcker med att titta på hur vi agerade då för att veta vad vi står för, och vad vi tycker.

Johan Esk: För Zlatan var Sverige aldrig ett lag – bara hans jag