Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/seger-infor-vm-kvalpremiaren-vi-har-tankt-mycket-fotboll/

SPORT

Seger inför VM-kvalpremiären: ”Vi har tänkt mycket fotboll”

Caroline Seger under träning i Kroatien.
Caroline Seger under träning i Kroatien. Foto: Jessica Gow/TT

I en dryg vecka har han nött in sin spelidé hos spelarna.

I kvällens VM-kvalpremiär mot Kroatien sätts Peter Gerhardssons landslag på prov för första gången.

– Det känns väldigt inspirerande, säger Kosovare Asllani.

Startelvan presenteras officiellt under tisdag eftermiddag, men Peter Gerhardsson hade den klar i huvudet redan i söndags.

Utan att avslöja några namn ger han i alla fall en vink om en svensk uppställning som ska kunna utmana hemmalaget Kroatien i djupledsspelet.

– Kroatien spelar ett markeringsspel, och det gäller att ha mer rörelse än man kanske behöver mot ett positionsförsvar. Vi har tittat på spelaregenskaper framför allt framåt, där vi måste ha genombrottsspelare och ett tydligt djupledsspel, säger Peter Gerhardsson, som efter sommarens EM tog över som förbundskapten efter Pia Sundhage.

Tillsammans med assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman ägnade Gerhardsson förra veckans uppladdning i Rovinj, i nordvästra Kroatien, åt att pränta in sina tankar om hur fotboll ska spelas i spelarna.

De tycks ha tagit den till sig.

– Det är en ny spelidé, ett annorlunda sätt att spela och många nya spelare. De är väldigt inriktade på att vi ska hitta en rytm i vårt anfallsspel och inte bara ha en spelväg framåt, säger Kosovare Asllani.

– Vi har jobbat väldigt mycket med detaljer, vi har gått ner på nivåer som att slå passningarna på rätt fot och att tänka på vad man ska göra innan man får en passning. Det har varit en röd tråd från första början. Det har känts väldigt bra och vi har fått tänka väldigt mycket fotboll, säger Caroline Seger.

Just Asllani och Seger kommer troligtvis att starta ihop på det svenska innermittfältet. För Asllani är det en lite ovan roll.

– Det blir ett snäpp längre ner centralt för mig. Jag har kvaliteter både offensivt och defensivt, men ju bättre jag har blivit defensivt, desto längre ner hamnar jag. Men jag har kanske lite mer frihet att gå högre upp än den andra innermittfältaren, säger Kosovare Asllani.

Efter sommarens EM-uttåg i kvartsfinal har Sverige för första gången ramlat utanför topp tio på världsrankningen (11:a i nuläget). Ändå är laget storfavorit mot Kroatien, rankat 53:a.

Läs mer: Så ska Gerhardsson lyfta Sverige från bottennivån

Nyckeln till seger, säger Peter Gerhardsson, blir att sätta fart på bollen och att få både bredd och djup i spelet.

– Vårt tempo i passningsspelet blir viktigt. Vi får inte spela upp på felvända spelare och vi måste utnyttja vår spelbredd både sett till planen och i förhållande till varandra. Vi måste ha ett tydligt djupledsspel, säger Peter Gerhardsson.

Defensivt vill han att Sverige sätter press och försöker vinna bollen högt upp i planen. Och att man ser upp för kroatiska fasta situationer.

– De har två riktigt bra servare i vänsterbacken (Sandra) Zigic och i (Iva) Landeka, så de har många varianter där. Men vi ska också vara farliga på fasta, vi har tränat lite extra på det och jag tror att vi kan matcha dem i luftrummet.

Kroatien–Sverige startar klockan 18.00 i kväll.

Läs mer: Matchguide med trolig svensk startelva

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt