Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Seger ordnade drömläge för Sverige i OS-kvalet

Caroline Seger nickade in matchens enda mål i OS-kvalmatchen mot Schweiz.
Caroline Seger nickade in matchens enda mål i OS-kvalmatchen mot Schweiz. Foto: Jonas Ekströmer/TT

ROTTERDAM. Sverige börjar känna en doft av Brasilien till sommaren efter seger 1–0 mot Schweiz i OS–kvalet. Caroline Seger nickade in det avgörande målet en minut före halvtidsvilan. Innebär att Sverige har maximala sex poäng efter två kvalmatcher. Nu räcker det med kryss mot Nederländerna på onsdag för att ta den eftertraktade OS–platsen.

– Drömma kan man alltid och det gjorde jag innan den det här började. Och själv är jag på väg. Jag vill bara få med mig laget också, sade förbundskapten Pia Sundhage och skrattade.

Nu räcker det er att hålla nollan även mot Nederländerna?

– Om man ska man spela på resultat. Nej, det kan man bara göra sista tio minuterna.

Lotta Schelin fick matchens första målchans efter 10 minuters spel, och kom fri. Men första touchen var alldeles får dålig, bollen rann iväg, och målvakten hann ut och avvärja.

Två minuter senare fick Fabienne Humm en öppnande passning från Ramona Bachmann. Men vänsterbacken Magdalena Ericsson läste situationen perfekt, följde med Humm in i straffområdet, och kunde rensa undan i sista stund.

Matchen gick sedan i ett dödläge för svensk del. Nådde inte upp till den nivå man hade mot Norge. Passningsspelet var dåligt och mittfältarna hade inte kylan att spela sig ur den schweiziska pressen, utan slog långt, på chans, mot Lotta Schelin, Sofia Jakobsson och Olivia Schough.

Backlinjen var dock prickfri, trots att Schweiz anföll brett med fyra spelare i anfallsposition när de vände spelet.

– Och det som är så häftigt, Emma Berglund. Vi har pratat om mittbackarna, och vi valde att få in fräscha ben. Och jag är oerhört glad över det spel som hon hade.

– Nu stod alla fyra upp mot det tekniska finspel som Schweiz har.

Det var först mot slutet av första halvlek som Sverige började etablera spel på offensiv planhalva. Och det gav utdelning.

En minut före pausvilan jobbade Lotta Schelin fram en högerhörna. Vänsterfotade Magdalena Ericsson slog en hårt skruvade boll mot första krysset. Schweiz förmådde inte rensa undan. Lotta Schelin drämde upp bollen i ribbans underkant, och Caroline Seger kunde efter viss kalabalik nicka in returen.

– Det var inte riktigt meningen att hörnan skulle gå mot första krysset. Men jag såg ju hur kort målvakten är, så jag ville bara trycka in den precis där hon stod, sade Magdalena.

– Sedan är det ju ett krigarmål. Och det känns som det speglar oss just nu. Vi krigar in allting, och gör allting tillsammans.

– Vårt försvarsarbete känns synkat, känns som vi är bra på att spela på resultatet. Visst man kan spela sig ur situationer, men varför riskera något när det är tio minuter kvar. Då är det bara att ligga tight och vinna mycket i luften.

Hur jobbigt var det på slutet?

– Det var jobbigt. Jag gick nästan på knäna. Men det var värt det, ville bara kämpa för att vinna.

En doft av Brasilien?

– Ja, nu börjar det närma sig. Man känner stora förhoppningar. Men det är en match kvar och den är otroligt viktig, eftersom inbördes möte går före om vi hamnar på samma poäng.

– Det blir tufft, men jäkligt kul. Att han chansen på OS, det trodde man ju var kört efter VM. Känns otroligt häftigt.

Att kliva in till halvtidsvilan med 1–0 i ryggen, samtidigt som rapporter från Het Kasteel i andra ändan av Rotterdam berättade att Norge ledde med samma siffror mot Nederländerna var ett drömscenario för Sverige.

Pia Sundhage var dock tvungen att stärka upp mittfältet efter den första halvleken. Och det var Josefin Johansson, som sensationellt gått in i startelvan, som fick kliva av.

In kom anfallaren Stina Blackstenius, vilket innebar att Olivia Schough fick ta klivet ner till mittfältet.

Samtidigt gjorde Schweiz två offensiva byten, vilket var nödvändigt eftersom de var 45 minuter från att bränna OS-chansen.

Men den svenska fyrbackslinjen fortsatte spela stabilt, som en enhet, mot en motståndare som flyttade fram allt man hade. För Schweiz räckte det inte med oavgjort, utan de behövde ett segermål. De kom ofta med sex spelare i bredd i omställningarna.

I det här läget såg man var rutin kan betyda. Caroline Seger rörde sig hela tiden i rätt ytor och tog alla möjligheter att hålla ner tempot. Lisa Dahlkvist slet kopiöst för att täcka av ytor.
Med sju minuter kvar kom det defensiva svenska bytet. Nilla Fischer kom in i stället för Sofia Jakobsson, vilket innebar att Sverige gick ner på fembackslinje. Då stängde Sverige matchen.

Samtidigt vann Norge till slut med 4–1 mot Nederländerna. Ett resultat som innebär att båda lagen fortfarande har chansen att vinna kvalet, och ta sig till OS. Endast Schweiz är borta ur diskussionen efter två förluster.