Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Segui: Jag vet inte vem det är

AIK Fotbolls ordförande Johan Segui hävdar att han inte känner några personer som maskerar sig i samband med matcher. Men DN:s bilder visar hur han ler mot och kramar om en ledare bland de maskerade supportrarna. ”Jag har inte något minne av den sekvensen, jag vet inte vem personen är,” säger Johan Segui.

I en intervju i söndagens DN hävdade AIK Fotbolls ordförande Johan Segui att han inte känner någon person som maskerar sig vid matcherna. Men DN:s fotograf fångade inför torsdagens AIK-marsch genom Södermalm en sekvens som ger ett helt annat intryck.

En person maskerad med svart ansiktsmask och solglasögon går fram till Johan Segui när han står i fronten på tåget. Personen lyfter på masken och visar sitt ansikte för Segui som skiner upp i ett stort leende och ger den maskerade mannen en kram.

Sedan drar mannen ner masken över ansiktet. Han är senare i det främre ledet under konfrontationerna med polisen. Han agerar också som en ledare för de andra maskerade supportrarna.

Du sa att du inte känner några personer som går maskerade. Står du fortfarande för det, är det sant?

– Hurså, måste jag ställa som kontrafråga, är det någon av mina kompisar som trätt fram som maskerad?

När vi går igenom bildmaterialet så ser vi att det kommer fram en maskerad man som lyfter på masken, sen får han en kram av dig?

– Jag kan ärligt talat säga att jag inte har något minne av den sekvensen, vem personen i fråga var. Vilket på något sätt vidimerar att det är ingen bekant. Det kanske var någon som jag kände igen som AIK:are och därför kanske jag ler då, säger Johan Segui.

En kram är ju ändå en kram, det är väl normalt sett något man ger till en person man tycker om eller känner?

–  Inte bland fotbollssupportrar, då kramas vi hej vilt, och vid mål så kramar man okända och som AIK:are så kramar man alla AIK:are. Jag tror mer på det än att man ska hålla på kasta sten och bete sig, ärligt talat, jag kan inte ge något svar på vem personen i fråga är.
Inte heller när Johan Segui får se DN:s bilder på kramen minns han vem personen kan vara.

– På rak arm så är det skitsvårt. Jag försöker titta, jag tror så här: Eftersom jag inte ser honom framifrån, det är någon som jag känner igen sedan gammalt eller någon som jag känner igen från någon läktare och det är därför jag ler, vilket jag alltid gör när jag ser en AIK:are mer eller mindre.

Enligt lag är det förbjudet att maskera sig i samband med demonstrationer eller sammankomster som kan störa ordningen. Enligt polisen var det olagligt att bära mask under marschen. Inne på arenorna är det än så länge lagligt. Björn Eriksson, som varit regeringens nationella samordnare mot idrottsrelaterat våld, har föreslagit en lag som förbjuder masker även inne på arenan.

Hur ser du på maskeringsförbud även inne på arenorna?

– Jag har aldrig förstått och kommer inte förstå varför man ska maskera sig överhuvudtaget, jag har inga problem med ett förbud. Jag stöder alla typer av lagar som konkret kan motverka dåliga saker i samband med våra arrangemang, säger Johan Segui.

Varför tror du att de här personerna maskerar sig?

–  På matcherna är det för att man inte vill bli avstängd för bengalbränning. De anser att bengalbränning tillför en dimension i stämning, vilket man ibland kan hålla med om att det faktiskt gör om det används på rätt sätt. Då maskerar man sig för att de inte ska bli avstängda.

– Sen förstår ju vem som helst varför de vill maskerar sig, folk blir ju rädda, det är inte så svårt att räkna ut, så är det med det.