Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Sjukdomar i landslaget: Två spelare har lämnat

Sjukdomar härjar i landslaget. Därför blir det en ny backlinje på tisdag igen, när Sverige träningsspelar mot Tjeckien hemma.

Givna mittbacken Andreas Granqvist känner sig dock trygg inför EM.

”De flesta av oss är ändå ganska samspelta”, säger han.

Borta mot Turkiet i torsdags (1–2) ställde förbundskapten Erik Hamrén upp med två oprövade försvarare i backlinjen.

Ludwig Augustinsson fick chansen till vänster. Victor Nilsson Lindelöf fick 90 minuter i mittlåset ihop med Andreas Granqvist, då Erik Johansson – som var tänkt att spela andra halvlek – drabbades av feber och magsjuka.

Inför nästa EM-test, hemma mot Tjeckien på tisdag, blir det en ny backlinje igen. Detta eftersom Ludwig Augustinsson har lämnat truppen på grund av sjukdom.

Även Johansson är fortsatt sjuk och har åkt hem och dessutom har delar av ledarstaben, med landslagschefen Lars Richt i spetsen, blivit dåliga.

Det är feber och något influensaliknande, säger kommunikationschefen Niklas Bodell men tillägger:

– Vi kommer inte att kalla in någon extra.

Martin Olsson lär inte oväntat få starta till vänster i försvaret. Men vad gäller mittbackar finns nu bara tre kvar i truppen: Granqvist och Nilsson Lindelöf, samt Hannovers Alexander Milosevic.

Men enligt Andreas Granqvist, lagkapten i torsdags i Zlatan Ibrahimovics frånvaro, spelar samtliga mittbacksalternativ (sjuke Johansson inräknad) på ett liknande sätt.

– Det finns kanske inte längre så många olika spelstilar som mittback. Alla moderna mittbackar ser likadana ut, säger Granqvist, som på söndagen inledningsvis tränade med Nilsson Lindelöf bredvid sig igen.

Att få speltid tillsammans är dock självklart ett plus.

– Det är klart att det är optimalt att spela så mycket som möjligt ihop innan. Jag och Victor hade väl bara gjort en riktig träning ihop före Turkietmatchen, men jag tycker att vi löste det bra.

– Det var ett bra test, och kan vi ta bort lite småmisstag som vi gjorde på Turkiets mål så ser det riktigt bra ut.

30-åringen, som klivit fram som Sveriges försvarsgeneral, fortsätter apropå att Hamrén den här samlingen har valt att testa nya försvarskonstellationer:

– Vi vet att det är tre matcher kvar innan EM och att vi har spelat ett helt kval innan. Så de flesta av oss är ändå ganska samspelta.

Påskdagens träning på Friends arena var öppen för publik. Ibrahimovic, tillbaka efter att ha fått ledigt mot Turkiet, och John Guidetti – som på söndagen meddelade att han ska bli pappa i september – var inte oväntat populärast bland fansen.

Oscar Lewicki, som fick en dotter i torsdags, var tillbaka i träning.