Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 17:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/skandalklubben-riskerar-uteslutning-ur-seriespel/

Fotboll

Skandalklubben riskerar uteslutning ur seriespel

Foto: Roger Turesson

Skandalklubben Växjö United kommer med stor sannolikhet att uteslutas ur division 3. Detta sedan laget lämnat walkover till lördagens match. Samtidigt framkommer nya anklagelser om matchfixning.

Rätta artikel

Växjö United skulle ha mött IFK Grimslöv i division 3 sydöstra Götaland på lördagen, men matchen ställdes in sedan Växjö United lämnat walkover efter att man inte fått ihop lag.

Efter att laget anklagats för att ha använt spelare med falska identiteter under sin första match under säsongen, som man vann med 3-2, genomförde Svenska fotbollförbundet en id-kontroll inför mötet med Växjö Norra på skärtorsdagen. Bara fem av spelarna från första matchen kom till spel och Växjö United förlorade med hela 15-1.

Förbundet hade på lördagen aviserat en ny id-kontroll. På lördagen meddelade IFK Grimslöv att man fått besked från förbundet om att det inte blir någon match. Nu kommer klubben sannolikt att uteslutas, något mycket ovanligt på den här nivån.

– Eftersom det inte är tillåtet att lämna walkover i division 3 blir det svårt att besluta något annat som jag ser det, säger Christer Gustavsson, ordförande i förbundets disciplinkommitté, i ett sms till Radio Kronoberg.

Samtidigt har framkommit nya anklagelser om matchfixning i klubben. En spelare i en annan småländsk förening har anklagat en ledare i Växjö United för att ha försökt muta honom i en match i slutet av säsongen 2017. Om detta berättade spelaren för Sveriges Radio Kronoberg i veckan.

Växjö Uniteds starke man Mohamed Abdi Elmi tillbakavisar anklagelserna för radiokanalen.

DN kunde vid en granskning av Växjö United berätta om misstänkt matchfixning under 2018, falska identiteter och statliga mångmiljonbidrag, som saknade bokföring.

Samtidigt inledde polisen en förundersökning kring klubben, som fortfarande pågår.

– Den här utredningsinsatsen är prioriterad. Polisen är fortsatt tacksam för tips angående fotbollsverksamheten, säger Fredrik Gårdare vid polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterade brottslighet och förklarar att matchfixning och falska identiteter finns bland det man utreder.

I veckan rapporterade DN om att klubben spelat med en spelare som vistades illegalt i landet, alternativt använt en spelare med falsk identitet.

En stor del av de sydamerikanska spelare som Växjö United tros ha använt i säsongens första match lämnade Sverige i veckan.

Läs mer: Falska identiteter och asiatiska odds i division 3