Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Skånederbyt avbrutet efter ny läktarskandal

Spelarna lämnar planen, polis tar hand om den supporter som sprang in.
Spelarna lämnar planen, polis tar hand om den supporter som sprang in. Foto: Andreas Hillergren / Scanpix
Derbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF avbröts och kunde inte spelas klart. Detta då någon på läktaren kastade knallskott mot Helsingborgsmålvakten Pär Hansson samt att en annan person sedan lyckades ta sig in på planen och knuffa till den skadade målvakten.

Helsingborgs Rachid Bouaouzan hade precis gjort 1-0 efter en knapp halvtimmes spel. Men istället för jubel byttes stämningen raskt mot förtvivlan över ännu en skandal och ännu en avbruten match.

Direkt efter målet kastades, enligt Canal Plus, ett knallskott in mot Helsingborgsmålvakten Pär Hansson.

– Den landade någon meter ifrån (Hansson), som tur var och inte rätt i ansiktet, säger huvuddomaren Stefan Johannesson till Canal Plus.

Hansson sjönk direkt ihop till knästående och tog sig för huvudet. I samma stund lyckades en man som stod i Malmö FF-klacken ta sig ner på planen och ohindrad gå fram till Hansson.

Väl framme hos Helsingborgsmålvakten måttade han ett slag mot denne och en annan Helsingborgsspelare. Polis och lagkamrater till Hansson lyckades vräka omkull mannen som greps på platsen och bars ut av polisen.

Lagen och funktionärerna lämnade i samband med detta planen. Och efter drygt 20 minuter kom beslutet att den avbrutna matchen inte kommer att spelas färdigt och att arenan därför skulle tömmas på publik.

Pär Hansson har, enligt Canal Plus, rejält ont i öronen. Han ska ha drabbats av tinnitusliknande symptom men enligt samma uppgifter dock ha klarat sig utan skador på trumhinnan.

– Det är för jävligt att en match ska avbrytas så här. Tyvärr är det fotbollen som får lida vid sådana här dumdristigheter, säger Malmö FF:s tränare Roland Nilsson till Canal Plus och fortsätter:

- Jag bara hörde att det small och att Pär hukade sig ner. Sedan såg jag en person som i lugn och ro gick igenom alltihop fram till Hansson och måttade ett slag. Det är för jävligt.

Beslutet att bryta matchen kom snabbt och det rådde enligt huvuddomaren Stefan Johannesson ingen tvekan om att göra detta:

– När det kommer in sånt på planen som kan skada spelarna så finns det ingen diskussion. Det är något som spelarföreningen och vi domare kommit fram till tillsammans för några veckor sedan. Vi var helt eniga i att bryta matchen, säger Johannesson till Canal Plus.

Domaren Stefan Johannesson var mycket tagen efter vad som hänt och enligt honom var det inget snack om att bryta matchen helt.

- När det kommer in sådant på planen som kan skada spelarna finns det ingen diskussion. Det är något som spelarföreningen och vi domare kommit fram till tillsammans för några veckor sedan. Vi var helt eniga i att bryta matchen helt, säger Johannesson till Canal Plus.

Fyra veckor sedan förra skandalen

Den 25 april bröts matchen mellan Syrianska och AIK. Den gången kastades det in knallskott mot domaren Daniel Wärnmark som drabbades av tinnitus. Sedan fotbollens disciplinnämnd utrett händelsen tilldömdes Syrianska, som ledde matchen med 1–0, seger med 3–0. AIK fick även böta 150 000 kronor.

Händelsen på fotbollsstadion i Malmö kan leda till hårdare straff då det denna gång även var en supporter som tog sig in på planen och attackerade en spelare. Utöver böter kan disciplinnämnden utdela poängavdrag. Malmö riskerar även att få spela matcher inför tomma läktare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.