Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/skatteverket-slar-fast-falska-fakturor-fran-ofk/

Fotboll

Skatteverket slår fast: Falska fakturor från ÖFK

Skatteverket slår fast: Sollefteåföretagaren har betalat osanna fakturor från ÖFK och krävs på drygt 360.000 kronor. Foto: Jessica Gow/TT

Skatteverket har kommit med sitt första beslut i ekobrottshärvan kring Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg.

Sollefteåföretagaren som sponsrat fotbollsföreningen har betalat osanna fakturor från ÖFK, slår myndigheten fast.

Rätta artikel

Den så kallade Sollefteåföretagaren krävs av Skatteverket på drygt 360.000 kronor för att ha gjort momsavdrag på falska fakturor från bland annat ÖFK:s bolag Driftaren. Det framgår av beslutet, som nyhetsbyrån Siren tagit fram. 

Myndigheten slår fast att fakturorna till Sollefteåföretagaren från fotbollsklubbens driftbolag och från ett bolag som ägs av Daniel Kindberg har varit en del av ett medvetet upplägg för att föra över pengar till ÖFK.

Skatteverkets utredning har gjorts i samarbete med ekobrottsmyndigheten. En rättegång mot Sollefteåföretagaren, Daniel Kindberg och den så kallade Peabmannen planeras starta i höst. 

De tre misstänks av åklagaren för att med hjälp av falska fakturor ha fört över pengar från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem via Peab till ÖFK. Daniel Kindberg och de övriga två förnekar brott.

Frågan om en eventuell sportslig påföljd för Östersund ligger hos licensnämnden hos Svenska fotbollförbundet, som har gjort en anmälan men begärt ärendet vilandeförklarat tills dess att det finns en dom som vunnit laga kraft mot Daniel Kindberg.

Läs mer: 

Kindberg: Jag medgav brott för mina barns skull 

Fotbollförbundet utreder Östersunds årsmöte