Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/slut-pa-silly-season-sista-minuten-varvningarna-i-allsvenskan/

Fotboll

Slut på silly season: Sista minuten-värvningarna i allsvenskan

Kolbeinn Sigthórsson sänkte England i EM 2016. Nu ska han bli ”en lycklig saga” i AIK hoppas sportchefen Björn Wesström. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En stor BP-talang, en isländsk EM-hjälte, en målvakt från Tottenham, två återvändande skyttekungar och en ryss på korttidskontrakt. In i det sista plockas det in förstärkningar till allsvenskan men nu har transferfönstret stängt och öppnar inte igen förrän den 15 juli.

Rätta artikel

Guldåret 2018 spikade AIK truppen tidigt och det var också en av anledningarna till att poängen ramlade in redan under våren.

När sommarfönstret öppnade säkrade man upp med Sebastian Larsson och Panajotis Dimitriadis.

Den här våren har varit skakig och framåt sommaren väntar kval till Champions League.

Det fick sportchefen Björn Wesström att agera innan transferfönstret stängde den 4 april.

AIK lånar in Jack Lahne. Forwarden säljs av Brommapojkarna till Amiens – ”en exceptionell affär för BP”, dit anfallaren gick som lån i början av året. Den franska klubben lånar i sin tur ut den 17-årige talangen.

Men först värvades vänsterbacken Karol Mets, 25-årig estnisk landslagsspelare, in som ersättare för Robin Jansson. 

Och den sista mars kom nästa landslagsspelare då AIK skrev ett treårskontrakt med 29-årige Kolbeinn Sigthórsson från franska Nantes.

Islänningen, som sänkte England i EM 2016 med sitt 2–1-mål, visar upp en gedigen skadelista och Wesström säger lite osäkert ”hoppas att det blir en lycklig saga”.

Hammarby snodde också åt sig en isländsk måltjuv när man presenterade 29-årige Vidar Ørn Kjartansson, en spelare som gjorde succé i Malmö FF 2016 och har för vana att i snitt göra mål i varannan match.

Lasse Vibe hälsar på nya och gamla kollegor i IFK Göteborg. Foto: Thomas Johansson/TT

En annan hemvändande målskytt är Lasse Vibe, 32 år, som vann skytteligan på 23 mål när han spelade i IFK Göteborg 2014. En nyemission gjorde det möjligt att locka Vibe, som skrivit på ett ettårskontrakt, tillbaka från kinesiska Changchun Yatai. 

Pengar in gav också Göteborg möjligheten att plocka in mittfältaren Nzuzi Toko, 29-åring som har ett kontrakt till och med 2020. Toko har gjort sex A-landskamper för Kongo och kommer senast från Al-Fateh i Saudiarabien.

IFK Norrköping passade på att ta in 23-årige Egzon Binaku från Malmö FF. Binaku har spelat fem landskamper för Albanien och har erfarenheter från Europaspel med både Häcken och Malmö FF.

Elfsborg, som dippade rejält i fjol, valde att låna in 25-årige Kevin Kabran som 2017 gjorde succé i Brommapojkarna under Olof Mellbergs ledning. Kabran, som har kontrakt med norska IK Start, har skrivit på ett låneavtal till 31 juli.

Tre målvakter får också i sista stund chansen att spela allsvenskt. Efter Pär Hanssons skada lånar Helsingborg 21-årige målvakten Tom Glover från Tottenham Hotspurs, avtalet sträcker sig till och med 30 juni.

Viktor Noring till Kalmar från Landskrona är en av flera målvaktsflyttar. Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

Kalmar vill ha tre målvakter som konkurrerar och tar in 28-årige Viktor Noring, från Landskrona BoIS, på lån till och med 15 juni.

Nykomlingen AFC Eskilstuna förstärker, men först till sommaren, med 28-årige ukrainaren Ihor Levchenko som kommer från spel i IFK Mariehamn. 

Att AFC Eskilstuna är klubben som varit mest aktiv in i det sista är kanske ingen överraskning.

Publiken på Tunavallen får nu också chansen att lära känna ryssen Vladislav Bragin, 21-årig forward som kommer från Ural-2 och har kontrakt fram till sommaren. Mittfältaren Adi Nalic, 21 år, lånas dessutom in under året från Malmö FF.

Malmö lånar också ut Carlos Strandberg till Örebro på grund av ”en väldigt tuff konkurrenssituation i MFF”.