Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Smånationer i Karibien spelar nyckelroll

Cheney Joseph.
Cheney Joseph.

Zürich. Rösterna från länderna i det skandaldrabbade kontinentförbundet Concacaf kan bli tungan på vågen när Fifa väljer ny ordförande. Cheney Joseph från Grenada hoppas att hans förbundskolleger följer hans exempel och röstar på Uefas generalsekreterare Gianni Infantino.

Det är fullsatt i lobbyn på lyxhotellet Renaissance. Här håller representanterna från Concacaf, det nordamerikanska och karibiska fotbollsförbundet, till under extrakongressen i Zürich. Hit kom under torsdagen de fem förhoppningsfulla kandidaterna som vill bli Fifas nye ordförande för att göra ett sista försök att övertyga de röstande. De flesta har redan bestämt sig. Som till exempel Cheney Joseph, ordförande i den västindiska nationen Grenadas fotbollsförbund.

– Gianni (Infantino) får min röst och jag kan säga att från vad jag hör från mina kolleger i Concacaf har många stor respekt för Uefa, säger Joseph till DN innan han går för att lyssna på de sista lockropen från shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa.

Allt talar för att fredagens val blir en kamp mellan shejken, som har stöd från Asien och Afrika, och Infantino, som stöttas av Europa och Sydamerika. Mycket talar för att Concacaf med sina 35 röster kommer att spela en viktig roll.

Det har man gjort förut och det är en av anledningarna till Concacafs ledning varit djupt insyltade i Fifas mutskandaler. Tre tidigare ordföranden: Jack Warner, Trinidad & Tobago, Jeffrey Webb, Caymanöarna, och Alfredo Hawitt, Honduras, hör till det 40-tal personer som åtalats av amerikanska myndigheter.

Cheney Joseph, tidigare landslagsspelare för Grenada och nu även vicepresident i det Karibiska fotbollsförbundet CFU, säger att han är bekymrad över korruptionen, men påpekar att många av skandalerna inträffade för tio år sedan. Han jämför Fifa med ett hus och säger att det i grunden inte är något fel på organisationen.

– Bara för att något är fel i ditt hus innebär inte det att hela huset är dåligt. Inget är fel på Fifa. Det är några personer inom Fifa som uppträtt dåligt. Nu finns en utmärkt möjlighet för den nya ledningen att lära av det som har varit och gå vidare, säger han och förklarar att Grenada är emot allt vad korruption heter och att man ständigt predikar fair play till sina unga fotbollsspelare.

Med 3 000 licensierade spelare tillhör Grenada världens små fotbollsländer. Trots det har man inom Fifa lika stor betydelse i dagens omröstning som Tyskland med drygt sex miljoner spelare. Joseph ger inte mycket för det förslag som ibland framförts om att större nationer ska ha större makt.

– För mig är det helt fel att bara se till storleken. Tänk på att många av världens bästa fotbollsspelare kommer från små nationer. För mig vore det förkastligt om Fifa övergav regeln ett land, en röst, säger Joseph, som tror att Concacaf kan komma en avgörande roll vid fredagens val och att det blir Infantino som går segrande ur striden.

Samtidigt poängterar han att det är minst lika viktigt för Fifas framtid att han och de andra delegaterna röstar igenom det stora reformpaket som man har att ta ställning till.

Fakta. Så fördelas rösterna mellan kontinenterna

Varje land anslutet till Fifa har en röst i dagens ordförandeval. Indonesien och Kuwait får dock inte rösta på grund av regeringsinblandning i ländernas fotbollförbund.

Caf (Afrika) 54 röster

Uefa (Europa) 53 röster

Afc (Asien) 44 röster

Concacaf (Nordamerika och Karibien) 35 röster

OFC (Oceanien) 11 röster

Conmebol (Sydamerika) 10 röster

Fakta. Tidsprogrammet

Det riskerar att bli en lång extrakongress för Fifa och alla delegater. Så här ser det preliminära tidsprogrammet ut:

09.30

Presentation och omröstning kring Fifas reformpaket.

Det viktigaste förslagen:

En delning av Fifas mäktiga exekutivkommitté, som ska ersättas dels av Fifa Council, som ska sköta förbundets strategi, och en grupp tjänstemän ledd av generalsekreteraren, som har hand om de dagsaktuella ärendena. De sex kontinentförbunden utser sex medlemmar var till rådet.

Tidsbegränsade mandatperioder för förtroendevalda. En ordförande ska i fortsättningen bara kunna sitta högst tre mandatperioder, det vill säga tolv år.

Ökad integritetskontroll av förtroendevalda.

Mer kvinnor på ledande poster. Varje kontinentförbund måste utse minst en kvinna till Fifa Council.

Transparens kring förtroendevaldas löner. Avgående Sepp Blatters ersättning har inte varit offentlig.

11.45

Lunchpaus.

12.45

Kandidaterna talar.

De fem ordförandekandidaterna Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa, Gianni Infantino, Tokyo Sexwale, prins Ali bin al-Hussein och Jérôme Champagne talar 15 minuter var.

14.00

Den slutna omröstningen startar.

För att vinna i första omgången krävs två tredjedelars majoritet.

Om ingen vinnare kan utses går man vidare med en ny omgång. Här krävs enkel majoritet. Den kandidat som får minst röster slås ut. Som mest kan det bli fem omgångar.

Fifa uppskattar att varje omgång tar cirka en timme och fyrtio minuter, röstning 71 minutter och räkning 27 minuter. Omröstningen kan därmed dra ut långt in på kvällen.

Det är heller inte omöjligt att någon av kandidaterna bestämmer sig för att dra sig ur, vilket skulle förkorta valproceduren.