Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Spartider i allsvenskan

Få värvningar, färre träningsläger och bantade trupper. Många allsvenska klubbar har det tufft inför säsongen 2011. Men det finns även de som tror på en ljusare framtid.

Glöm åren då ”silly season” var som ett rykande smatterband med spännande övergångar till höger och vänster. Inför 2011 råder försiktighet. Det visar sig tydligt när TT tar pulsen på de 16 lagen cirka två månader före premiären.

Många klubbar är rejält omskakade efter fjolåret som innehöll vikande publiksiffror, tappade sponsorer och fokus på de undermåliga planerna. Det är spartider som gäller.

– Vi hade bara råd till ett läger i Europa. Det är så här vår verklighet ser ut och vi får rätta munnen efter matsäcken, säger AIK:s sportchef Jens Andersson till TT.

Gefle tvingades till och med vädja till supportrarna om ekonomisk hjälp för att behålla mittbacken Daniel Theorin. Även träningslägret var länge i farozonen för Pelle Olssons lag.

– Sedan spelarförsäljningarna gått ner i allsvenskan flödar det inte in så mycket pengar. Lägg där till en publiknedgång så är det klart att det påverkar oss. Och i slutändan drabbar det de sportsliga förutsättningarna, säger han.

Olsson pekar på ett av de stora problemen för svensk fotboll just nu – ytterst få övergångar till utlandet. För ett par år sedan hade flera av Malmös guldkillar säkerligen försvunnit till Danmark, Norge eller Holland. Men hela fotbollsvärlden har drabbats av finanskrisen och håller hårt i sina pengar.

– Rent ekonomiskt finns det inget som tyder på ett uppsving 2011. Jag ser i alla fall inga radikala positiva förändringar. Det krävs att man förbättrar produkten med bättre arenor, marknadsföring och bättre fotboll. Och det tar tid, menar Peter Hunt, ordförande i Norrköping.

Men alla håller inte med. Flera lag har det fortsatt ganska gott ställt, som nyss nämnda Norrköping, Häcken och Elfsborg. Boråslagets sportchef, Stefan Andreasson, tycker att allsvenskan står sig stark trots de senaste årens kritik.

– Jag tycker att vi är alldeles för dåliga på att inom svensk fotboll säga att vi är jäkligt bra. Allsvenskan är oviss, det finns många klubbar med höga ambitioner, vi får fram många talanger och vi har nått gruppspelet (Helsingborg, Elfsborg) i Europa League. Vi har en för negativ inställning och det påverkar även publiken, säger han.

Han får medhåll av Kalmars klubbdirektör Svante Samuelsson.

– Det finns goda möjligheter att vända det, allsvenskan är otroligt intressant och grundintresset är jättestort, säger han.