Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/spelaragent-haktad-valdigt-mycket-pengar-inblandade-vid-overgangarna/

Fotboll

Spelaragent häktad – koppling till landslagsspelare

En svensk spelaragent har häktats misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Agenten har koppling till svenska landslagsspelare i fotboll. Om två veckor ställs en annan fotbollsagent tillsammans med en elittränare inför rätta i Göteborg.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) bekräftar uppgifterna som först presenterades av Fotbollskanalen. Spelaragenten greps den 21 maj av myndighetens personal i Göteborg och häktades i fredags av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grova skattebrott, grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt.

”EBM håller för närvarande förhör med ett större antal vittnen och beslag som gjorts vid tillslaget analyseras för att säkra bevisning. Då förundersökningen är inne i ett känsligt läge kan inga ytterligare detaljer om utredningen ges i nuläget”, skriver myndigheten.

Agenten, som varit inblandad i en lång rad övergångar, särskilt runt en allsvensk klubb, har granskats av Skatteverket. Enligt Aftonbladet framkommer i utredningen att han under 2015-2017 tagit emot 17,4 miljoner kronor i insättningar. 

”Av detta belopp är 8,3 miljoner kronor hänförligt till insättningar från professionella fotbollsspelare”, skriver Skatteverket i utredningen enligt tidningen.

En spelare har satt in nära fem miljoner från ett utländskt bankkonto.

I december uppmanades agenten att betala 6,8 miljoner i skatter och avgifter.

Agenten var en av dem som granskades av TV4:s Kalla Fakta i programmet Fotbollsnätverket, som beskrev ett hemligt nätverk av agenter. Han var bland annat inblandad i Alexander Isaks jätteövergång från AIK till Dortmund. I programmet visades på kopplingar till flera kända svenska fotbollsspelare, några av dem med landslagsmeriter. Programmet visade hur unga fotbollspelare tidigt lockas till nätverket med hjälp av gåvor som dyra klockor, pengar eller löften om bra karriärer.

– Det handlar ofta om upplägg där många personer ska tjäna något på affären. Och det är väldigt mycket pengar inblandade vid övergångarna, säger kommissarie Fredrik Gårdare vid polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet till DN.

Gårdare har varnat för hur personer som agerar agenter i spelaraffärer kan vara kopplade till kriminell verksamhet. Även han är förtegen kring det nu aktuella fallet.

– Jag kan i dagsläget inte ge några kommentarer, säger han.

Agenten nekar till brottsmisstankarna.

Tidigare har han varit inkallad som vittne i en stor rättegång i Göteborg kring utpressning och penningtvätt. Detta sedan han sålt klockor för hundratusentals kronor till tungt kriminellt belastade personer.

Mannen är inte den ende spelaragenten som just nu misstänks för ekobrott. I mitten av juni ställs en västsvensk man inför rätta vid Göteborgs tillsammans med en svensk elittränare.