Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Spelbolag: ”Vi är offer och förlorar pengar”

De utländska spelbolagen slår tillbaka mot kritiken om att deras utbud inbjuder till uppgjorda matcher. Både Unibet och Betsson Group anser att så kallad spotbetting inte är problemet.

Riksidrottsförbundet ordförande Björn Eriksson riktade i veckan kritik mot möjligheten att spela på antal hörnor och frisparkar i fotbollsmatcher.

Så kallad spotbetting och spel på matcher i lägre divisioner pekas ut som riskfaktorer och en inkörsport till matchfixning. Eriksson sade också att ett stort ansvar faller på de utländska spelbolag som erbjuder sådana spel.

Peter Alling, chef för samhällskontakter på Unibet, anser inte att spotbetting är den spelform som driver matchfixning och skapar intresse från kriminella kretsar.

– På de här spelobjekten har vi begränsade insatsmöjligheter och därför går det inte att tjäna några stora pengar. Som brottsling får du därför investera mer än du kan förvänta dig i utbyte, säger Alling och påpekar att de fall av matchfixning som konstaterats i Sverige har handlat om spel på resultatet i matcher.

– Om Unibet skulle sluta med spotbetting skulle våra kunder bara flytta över till mindre seriösa bolag, som inte har insatsbegräsningar och som ofta inte ens går att kontakta i Sverige, säger han.

Alling betonar att Unibet, som har drygt tio miljoner kunder i 100 länder, har ett utbyggt säkerhetssystem och att man upprättat en direktkanal med svensk polis där man kan rapportera misstänkta fall av matchfixning

– Spelbolagen är själva offer för den här verksamheten. Det är vi som förlorar pengar och därför vill vi också vara en del av lösningen på problemet, säger Alling.

Inte heller Robin Olenius, pr-chef vid Betsson Group, anser att spotbetting är problemet. Han säger att bolaget bara erbjuder spel på till exempel antal inkast och hörnor i allsvenskan och superettan samt att det finns ett lågt satt insatstak. Genom sitt dotterbolag Nordicbet erbjuder man spel på resultat ända ner i svenska division 4.

– Vi gör det för att vi vet att det finns ett lokalt intresse och inte heller här går det att vinna stora summor, säger Olenius, som även han poängterar bolagets kontrollssystem, som slår larm vid avvikande oddsrörelser.

– Det handlar om trovärdighet. Om våra kunder ser fusk spelar de inte hos oss, säger Olenius.