Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

”Spelet på den svenska U21-serien är helt galet”

Foto: Roger Turesson

Efter matchfixningsskandalen kring den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK riktas nu misstankar mot fler svenska fotbollsmatcher i veckan.

– Spelet på den svenska U21-serien är helt galet. Den borde stängas, säger Francesco Baranca vid Federbet.

Inledande förhör har hållits i fallet med den spelare i AIK, som ska ha blivit utsatt för hot och mutförsök inför matchen mot IFK Göteborg i torsdags. Men kommissarie Fredrik Gårdare, som förestår den specialgrupp inom polisen som arbetar med idrottsrelaterad brottslighet, säger att det är för tidigt att vilken brottsrubricering som kan komma i fråga.

– Nu ska vi reda ut vad det är som har hänt så får vi vilken brottsmisstanke vi hamnar på, men någon form av matchfixning nämns ju i sammanhanget, säger Gårdare och förklarar att det skulle kunna handla om mutbrott och olaga hot.

Samtidigt väcks misstankar mot fler svenska fotbollsmatcher under veckan. I onsdags besegrade Varberg-Gais med 7–1 i superettan efter att ha varit i underläge med 1–0 och på sociala medier diskuteras flitigt om även den matchen kan vara uppgjord.

Anders Hübinette, Svenska fotbollsförbundets jurist, säger att han inte kan uttala sig om hurvida matchen utreds.

– Vi har noterat resultatet och det är klart att det sticker ut, men vilka åtgärder vi vidtagit med anledning av det kan jag inte kommentera, säger Hübinette.

Enligt Francesco Baranca vid Federbet, ett företag som specialiserat sig på att spåra uppgjorda matcher genom att studera spelstatistik, finns det inget på spelmarknaden som indikerar att Varberg-Gais skulle vara uppgjord. Däremot slår han larm om en svensk division 2-match, som spelades på fredagskvällen.

– Handicapspelet på att hemmalaget ska vinna är helt galet, säger Baranca.

Det är ett omdöme som han även använder om spelet på den svenska U21-serien. Enligt Baranca har spelstatistiken en längre tid pekar på att många matcher i serien, som får liten massmedial uppmärksamhet och som det går att spela på utomlands, är riggade. Han pekar på flera exempel på målrika matcher med avikkande spelmönster under säsongen och kommer med ett drastistkt förslag.

– Den här serien borde stängas, säger Baranca.

Några sådana planer finns inte, men Anders Hübinette konstaterar att arbetet mot matchfixning intensifierats den senaste tiden.

– Vi har erkänt att vi vaknade lite sent, men sedan har vi verkligen tagit krafttag på alla olika sätt och vis, säger förbundsjuristen.

Förbundet är medvetet om att även matcher vid sidan av seniorserierna riskerar att drabbas och försöker hålla kontroll bland annat med hjälp av matchkontrollanter. Hübinette hoppas också mycket på det nya samarbetet med polisens särskilda grupp för idrottsrelaterad brottslighet.

– Den här gruppen känns som ett väldigt bra stöd för att bekämpa all kriminalitet som angriper idrotten, säger Hübinette.

Läs mer: Matchfixarna har flyttat till Asien