Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Spionerna: Så spelar Sveriges motståndare

Fansfavoriterna Son Heung-min och Ki Sung-yueng är nyckelspelare i Sydkoreas offensiv.
Fansfavoriterna Son Heung-min och Ki Sung-yueng är nyckelspelare i Sydkoreas offensiv. Foto: Lee Jin-man/AP

Mexiko är troligen det mest sevärda laget i gruppen – men kan vara sårbart bakåt. Sydkorea har ett betydligt längre lag än man kan tro och Tyskland är – Tyskland. I alla fall enligt de tre scouter som kartlagt Sveriges motståndare i gruppspelet i fotbolls-VM.

MATCH 1, SYDKOREA 18 juni:
”Det är viktigt att komma ur deras press”

Sydkorea är Sveriges första motståndare i VM-slutspelet. En motståndare som Sverige är piskat att besegra om drömmen om åttondelsfinal ska leva.

Lars Jacobsson har förbundskapten Janne Anderssons uppdrag att scouta sydkoreanerna för att ledargruppen sedan gemensamt ska ta fram en handlingsplan inför VM-premiären.

Jacobsson har följt Sydkorea live eller via klipp sedan i höstas, totalt 14-15 matcher, och grottat ner sig i detaljer.

Vad är din syn på Sydkorea?

– De har tappat en ordinarie mittback, och även hans ersättare på grund av skador. Men de har inte ändrat sitt spel, säger Jacobsson.

Ett spel som utgår från den centrala mittfältaren Ki Sung-yueng med kombinationsspel och lite längre bollar mot anfallarna.

Hur passar den spelformen Sverige?

– Jag tror det kan passa rätt bra. För vi (Sverige) är oerhört tajta i vårt försvarsspel. Och det är svårt att hitta in med de där bollarna mellan våra försvarare.

– Tror vi har goda möjligheter stänga till, vinna boll och få till ett bra anfallsspel mot dem. Men det är viktigt att komma ur deras press, för de vill gärna vinna tillbaka boll snabbt. Och de offrar rätt mycket folk i pressen.

Anfallaren Son Heung-min ansluter till VM med en riktigt stark säsong i Tottenham bakom sig. Hur stor betydelse har han för deras spel?

– Han har oerhört stor betydelse. Son Heung-min och Ki Sung-yueng är nycklarna i Sydkoreas anfallsspel. 

– Ki är den som startar upp anfallen, är den som sätter tempot i matchen. Och Son Hueng-min är en oerhört skicklig spelare. Det är svårt att ta bollen från honom. Han är bra på att täcka bollen, även med mycket folk runtomkring, ända in i straffområdet. Sådana spelare är alltid luriga.

– De har en tydlig spelidé. Spelar med zonmarkering i försvarsspelet, och det blir ju lite annorlunda än med ett positionsförsvar som Sverige spelar. De går upp och kliver på spelarna innan bollen ens är på väg dit.

– Så att analysera dem är inte så svårt. Utan det handlar mer om hur Sverige ska utnyttja kunskapen.

– De har två spanjorer som är assisterande tränare. Så det är mycket passningsspel, komma igenom genom rörelse och överbelasta centralt. De är kvicka, snabba i sina rörelser, bra på att förflytta sig

– Vi vill ju helst att de ska komma på kanterna och slå inlägg, men jag tror inte att de vill det. Utan de vill locka bort oss och hitta in med bollar mellan våra lagdelar.

Jacobsson berättar också att han omedelbart slogs av spelarnas lojalitet.

– De visar inte känsla, trots att det ibland smäller över benen. De bara reser sig upp och fortsätter. Det är bara när de gör mål som de visar glädje. Annars gör de bara det de ska. 

– Sydkorea är inte ett lag som viker ner sig. Absolut inte. De nöter sin spelidé, att försöka ta sig igenom i mitten med kortpassningsspel.

Koreaner ses generellt som lite kortare än svenskar. Är det så?

– Nej, det är väl det som är lite märkligt. Deras mittbackar ligger runt 187-188 centimeter i längd. Mittfältaren Ki är 188 cm, Son Hueng-min är 183. Men ytterbackar och yttermittfältare är lite kortare.

Läs mer: Sydkorea stängde ute svensk scout från träningsmatch

Toni Kroos (nummer 8) är en nyckelspelare i Tyskland.
Toni Kroos (nummer 8) är en nyckelspelare i Tyskland. Foto: imago sport/IBL

MATCH 2, TYSKLAND 23 JUNI:
”Inget överraskar, allt ser väldigt tyskt ut”

Tyskland är laget som alla räknar med ska vinna Sveriges grupp med full poäng. Allt annat vore sensationellt, regerande världsmästare som de är.

Roger Sandberg, den förre Gefle- och Hammarbytränaren, har skött scoutingen av Tyskland, vilket inneburit att han utöver träningslandskamper även varit på plats vid tyskarnas förläger i Italien.

Föga förvånande har han inte upptäckt något som överraskar. Allt ser väldigt tyskt ut, säger han. Vilket innebär 4–2–3–1 när de anfaller och 4–4–2 när de ligger på försvar.

Förbundskapten Joachim Löw var i den på sitt sätt avundsvärda situationen att det bara handlade om att våga välja bort när han nominerade de 23 spelare som utgör VM-trupp. 

Spelare som Mario Götze, Lars Stindl, Sandro Wagner, Skhodran Mustafi och Emre Can lämnades utanför. Liksom även Manchester Citys stjärna Leroy Sané.

Sané, som haft en kanonsäsong i Premier League, övertygade inte i träningslandskamperna före trupputtagningen. I tysk media pratade Löw om ”attityd och dåligt kroppsspråk”.

Valet föll i stället på 22-årige Julian Brandt från Bayer Leverkusen.

Tyskland spelar med stor variation. När man bygger upp spelet droppar mittfältaren Toni Kroos ofta ner och hämtar boll, samtidigt som ytterbackarna Joshua Kimmich och Jonas Hector går offensivt.

Speciellt högerbacken Kimmich tar löpningar som innebär att han lämnar stora ytor bakom sig, vilket innebär att Tyskland är sårbart för omställningar på sin högerkant.

Tyskland jobbar också med direkt återerövring, ”gegenpressing” när man tappar boll. Vilket innebär att man snabbt försöker låsa motståndaren efter ett bolltapp på offensiv planhalva. Ett spel som successivt tröttar ut motståndaren. 

Det är jobbigt att spela sig förbi den höga, tyska pressen. Det kräver spetskompetens hos motståndaren, att man har spelare som kan göra det oväntade. Typ Emil Forsberg.

Joachim Löw har roterat startelvan i träningslandskamperna. Till viss del beroende på att bland annat mittbackarna Mats Hummels och Jerome Boateng samt målvakten Manuel Neuer haft skadebekymmer.

För att inte riskera något under VM har Löw därför nominerat fem mittbackar – Hummels, Boateng, Antonio Rüdiger, Matthias Ginter och Niklas Süle.

För ett år sedan vann Tyskland Confederations Cup, trots att Löw då reste till Ryssland med något som betraktades som ett B-lag.

Spelare som Neuer, Hummels, Kroos, Boateng, Sami Khedira, Mesut Özil, Marco Reus, Thomas Müller, Ilkay Gündogan och Mario Gómez fanns inte med i den truppen.

Det om något visar vilket överflöd Löw har att hantera. Han kan resa till VM med i princip två konkurrenskraftiga startelvor. Det finns dubbel kompetens på varje position.

Resultatmässigt har inte träningslandskamperna senaste halvåret varit någon höjdare. Oavgjort mot England, Frankrike och Spanien följdes av förluster mot Brasilien och Österrike. Men det har handlat om en uppbyggnadsfas. Löw har testat spelare, för att hitta den optimala VM-truppen.

Det är i Ryssland segermaskinen ska hacka igång igen.

Andres Guardado och Javier Hernandez.
Andres Guardado och Javier Hernandez. Foto: Manuel Velasquez/AFP

MATCH 3, MEXIKO 27 JUNI:
”Sevärda men det blir inte mycket folk kvar i defensiven”

Den förre Malmö- och Trelleborgstränaren Tom Prahl har haft Mexiko på sin lott i VM-förberedelserna. Och han konstaterar att Mexiko, som Sverige möter i den sista gruppspelsmatchen, är ett väldigt sevärt lag.

– Folk kommer att tycka om Mexikos sätt att spela. Det är roligt att titta på dem.

Prahl säger att Mexiko skiljer sig väldigt mycket från europeiska lags sätt att spela.

– Och det blir intressant att se om de under VM kommer att uppträda så pass offensivt som de gjort i tidigare matcher? Om det liksom ligger i deras DNA att spela på det här sättet, eller om de har förmåga att ställa om när de kommer till ett VM? Det är den stora frågan.

– Men som sagt, de är sevärda, roliga att titta på.

Hur tar de sig fram i offensiven?

– Det är ett lag som lämnar kvar spelare på motståndarens planhalva. Vilket är rätt ovanligt i dagens fotboll. Laget kan lämna kvar både två och tre spelare på offensiv planhalva, och därmed binda upp motståndarens backlinje.

– Men det innebär ju också att det inte blir mycket folk kvar i defensiven. Så det är där jag tycker de skiljer sig ganska mycket från övriga lag som jag sett i förberedelserna inför VM. 

– Det ska bli väldigt spännande att se hur de agerar under VM. Men det gör ju att det blir en väldigt intressant fotboll, därför att de blir ju väldigt bra på omställningar. Det går väldigt fort när de vinner boll.

– Samtidigt är de väldigt skickliga på att odla passningsspelet, hålla i bollen. De har både ett omställningsansikte och ett possessionsansikte, då de kan gnugga och hålla i bollen länge.

Prahl poängterar dock att bollinnehavet inte nödvändigtvis leder till att man skapar väldigt mycket. Att laget gör få mål i matcherna. 

Undantaget 3–0 mot Island har det varit målsnålt i vinterns träningslandskamper – 1–0 mot Bosnien Hercegovina, 0–1 mot Kroatien, 0–0 mot Wales och 1–0 mot Skottland.

Har de spelat samma spel i de här matcherna?

– Skillnaden har varit att de ibland har haft en fyrbackslinje, ibland en trebackslinje, eller fembackslinje som man också kan uttrycka det. Men själva spelsättet har varit identiskt.

– Och till skillnad från Sydkorea har Mexiko använt rätt mycket spelare under uppbyggnadsfasen, blandat och gett.

– Men visst, det finns vissa spelare som alltid spelar. De har två block, kan man säga, ett i Spanien och ett i Portugal. Och just de spelarna får väldigt mycket speltid.

De spelare han syftar på är backarna Diego Reyes och Hector Herrera, mittfältaren Jesus Corona, samtliga FC Porto, samt anfallaren Raul Jimenez, Benfica. 

Och från La liga mittfältarna Miguel Layun (Sevilla) och Andres Guardado (Real Betis), samt backen Hector Moreno (Real Sociedad).

– Det ska bli intressant att se hur de hanterar Tyskland i en VM-premiär. Mötet med Sverige ligger ju så att säga långt fram i tiden.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.