Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Spitse ser Sverige som ett steg mot EM-seger

Sherida Spitse jublar efter ett av sina mål.
Sherida Spitse jublar efter ett av sina mål. Foto: Tobias Schwarz/AFP/TT

ARNHEM. Spelfördelaren och bollvinnaren Sherida Spitse har varit en starkt bidragande orsak till att Nederländerna gick igenom gruppspelet i EM med full poäng. Nu ser hon fram emot kvartsfinalen mot Sverige, och en turnering där Nederländerna kanske kan gå hela vägen.

– Vi går in i matchen mot Sverige fyllda av tillförsikt, sade Spitse när DN träffade henne på det nederländska fotbollförbundets träningsanläggning på torsdagseftermiddagen.

– Vi går självklart för seger, flikade högerbreddaren Shanice van de Sanden in, och log sitt bredaste leende.

24-åriga van de Sanden tillhör stjärntrion på topp (Martens, Meidema, van de Sanden), och är sedan förra året verksam i Liverpool.

– Sverige har ett lag där många spelare har stor erfarenhet, så det kommer att bli en tuff match. Men jag tror Sverige passar oss bättre än Tyskland, som vi också kunde ha fått i kvartsfinal (om Sverige vunnit gruppen).

Kan du utveckla det?

– Sverige är mer defensivt inriktat och skickar sedan upp bollen mot anfallarna när de vänder spelet. Tyskland spelar genom lagdel för lagdel när de vinner boll. Det är den stora skillnaden. Därför passar Sverige oss bättre, säger van de Sanden.

Revanschlust för att ni tappade OS-platsen till Sverige i fjol?

– Vi tänker inte så.

Nederländskorna hade avsatt eftermiddagen enbart för medierna. Nästan hela startelvan satt i långa intervjuer. Vänsterbreddaren Lieke Martens, som bott i Sverige i drygt tre år, och spelat för Göteborg och Rosengård, genomförde en lång intervju på närmast perfekt svenska, med skånsk accent.

Nederländerna gick igenom gruppspelet med full poäng. Två säkra straffmål av Sherida Spitse, ett mot Danmark (1–0) och ett mot Belgien (2–1), hade direkt avgörande betydelse.

– Vi tar match för match, och hoppas att det ska bära hela vägen. Och jag tror att vi kan göra det svårt för alla motståndare. Jag säger inte att vi ska vinna EM. Men vi vill givetvis vinna, säger hon.

Spitse anser att bredden inom damfotbollen i Europa ökat. Att det inte bara är Nederländerna som börjat närma sig toppskiktet, utan att det är fler nationer som höjt kvalitén.

– En turnering som EM är mer öppen nu än den varit tidigare, det har vi sett nu under gruppspelet.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Jag gillar att utnyttja min passningsskicklighet. Jag tar gärna på mig en ledarroll och pratar mycket under matcherna, och jag tycker själv att jag har bra avslut från distans, när jag får luckor.

27-åriga Spitse är den i det nederländska laget som har mest landslagserfarenhet. Hon debuterade redan som 16-åring och står på 135 landskamper inför lördagens kvartsfinal mot Sverige

– Jag minns att förbundskaptenen ringde upp mig på jobbet och undrade om jag kunde spela i en träningslandskamp mot Frankrike. Sedan har jag blivit kvar i landslaget.

Hur skulle du beskriva utvecklingen inom nederländsk fotboll under de tio åren du varit med på elitnivå?

– Fler och fler tjejer har börjat spela fotboll. Nivån har höjts över lag. Fler spelar utomlands. Vi har föryngrat och också förbättrat kvalitén i landslaget.

Tidigare hade ni Manon Melis som öste in mål. Hur har ni ersatt henne?

– Det har egentligen inte varit något stort problem. Nu har vi i stället fler spelare som kan avgöra matcherna.

Nu när ni går in i skarpt läge, med kvartsfinal mot Sverige, är det pressande för er att EM-turneringen spelas på hemmaplan? Eller är det helt enkelt en fördel?

– Jag anser att vi har fördel av det.

Personligen ser Spitse EM-turneringen som ett skyltfönster. Hennes kontrakt med Twente gick ut vid halvårsskiftet, och nu blickar hon mot spel i en större europeisk liga.

Tidigare har hon varit i norska Lilleström under tre säsonger, och hon känner att hon vill ut och spela på en högre nivå igen.

– Ligorna i Tyskland, England och Sverige är mer konkurrenskraftiga. Jag är öppen för alla förslag säger hon.

Läs mer: Schelin varnar för ett farligare Nederländerna nu än i OS-kvalet