Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 07:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/stangt-tak-pa-friends-kanske-kan-locka-mer-publik/

Fotboll

Stängt tak på Friends: ”Kanske kan locka mer publik”

Landslaget tränar under öppet tak på Friends. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Trots milt väder kommer taket att vara stängt under EM-kvalmatchen på Friends arena på måndagskvällen.

Anledningen är att publiken ska få det bekvämare.

Det är ovanligt att taket stängs på Friends arena under fotbollsmatcher, men inför den sista EM-kvalmatchen har Sverige fått godkänt för det.

– Lagen var överens, domarna sade okej och Uefadelegaten sade okej, och då kan vi ha det stängt. Jag ska inte säga att det är för att matchen inte betyder något, men kanske kan vi locka lite mer publik, säger Jörgen Larsson som är evenemangsansvarig på Svenska fotbollförbundet.

Sverige är redan kvalificerat för EM, när den sista kvalmatchen nu ska spelas.

Utgångspunkten är att taket ska vara öppet när man spelar. Såvida det inte är extremt väder som hotar matchens genomförande, så måste alla vara överens för att man ska få stänga taket.

– Spelare är inte så vana att spela med stängt tak, så kommer en nation hit och vi säger att vi vill stänga taket, vilket vi inte gör ofta, så kan de känna att ”aha, nu ska de dra fördelar”. Men för oss handlar det inte om det, säger Jörgen Larsson.

Det är bara i mars och november när vädret är kallt som förbundet ber om att få stänga taket, säger han. Den här gången hade motståndarna från Färöarna inga invändningar.

Men vädret är milt för att vara november i Stockholm, och det kan bli riktigt varmt både för spelare och för publik under matchen, som startar 20.45. Temperaturen väntas vara 9 grader utomhus under kvällen och hela natten.

Läs mer: Allt om fotbolls-EM 2020 – datum, spelorter, klara lag