Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/stockholmslag-har-salt-afrikanska-spelare-for-over-300-miljoner/

Fotboll

Stockholmslag har sålt afrikanska spelare för över 300 miljoner

Hammarbys Kossounou Odilon jublar efter matchen mellan Hammarby och Sirius den 10 maj. I sommar lämnar han allsvenskan för spel i belgiska Club Brügge. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

De tre allsvenska Stockholmsklubbarna har sålt afrikanska spelare för över 300 miljoner kronor.

Den senaste är Hammarbys försäljning av den 18-årige mittbacken Kossounou Odilon, en affär som kan ge Hammarby 50 miljoner kronor.

– Afrika är ett smörgåsbord för skandinaviska klubbar, säger spelaragenten Patrick Mörk.

Rätta artikel

Han skrev kontrakt med Hammarby den 4 januari när han fyllde 18 år. Efter två starter i allsvenskan och några inhopp blev Kossounou Odilon i förra veckan klar för den belgiska toppklubben Club Brügge.

Prislapp: över 40 miljoner kronor som kan växa till 50 miljoner med diverse bonusar inräknade.

– Såvitt jag förstår det kan det bli den tredje största övergången genom tiderna i Sverige efter Isak (Alexander) och Zlatan, om Odilon spelar matcher för Brügge och bonusar tickar in. Så det är ju svindlande, säger Odilons agent Patrick Mörk.

Spelarförsäljningar har blivit en hörnsten i de allsvenska klubbarnas ekonomier. Förra året sålde klubbarna spelare för totalt 352 miljoner kronor.

Det är också försäljningarna som är anledningen till att de tre Stockholmsklubbarna, AIK, Djurgården och Hammarby, i dag har gott om eget kapital.

– Jag tog de två Banguras (Teteh och Mohamed) till AIK när klubben var på nedflyttningsplats och nära konkurs. Då fick de två Banguras och de såldes för, tror jag, 55 miljoner kronor, säger Patrick Mörk och fortsätter:

– När Bosse Andersson (sportchef) var ny i Djurgården och de inte hade några pengar så sålde man Daniel Amartey för 20 miljoner.

– Nu har Hammarby trappat upp det här tänket och åker regelbundet till Afrika. Jag är rätt säker på att Odilon bara är början på det, tror Patrick Mörk.

Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg beskriver strategin som klubben i dag arbetar efter.

– Det är enkelt så att vi scoutar yngre spelare och rekryterar och utvecklar spelare som vi tror att vi i en framtid kan sälja.

I linje med det landade, precis när Odilonaffären var i hamn, en annan 18-årig mittback från Elfenbenskusten i Stockholm för att stanna i Sverige till fredag. Och på måndagskvällen anslöt en 18-årig anfallare från samma klubb, ASEC, som stannar till på söndag.

– Vi vill bekanta oss med dem och de med oss. Det är ganska odramatiskt, det är så här vi jobbar, säger Mikael Hjelmberg.

Kontakten med Odilon knöt Hammarby när han var 16 år och spelade Gothia cup. Men eftersom internationella fotbollförbundet, Fifa, infört en regel som förbjuder klubbar att skriva kontrakt med spelare innan de fyller 18 år, så tvingades man arbeta på ett annat sätt.

– Chansen för oss är att skapa väldigt starka band och relationer, och det behöver man ha till flera. Man behöver ha det till agenten, till spelaren men också till spelarens familj och till klubben, säger Mikael Hjelmberg och förklarar syftet:

– Att försöka påvisa att vi har en tydlig utvecklingsplan, att vi har en bra miljö, att vi kommer att ta hand om spelaren på bästa möjliga sätt, så han känner att den dagen han (Odilon) ska lämna ASEC så ska Hammarby vara det naturliga valet.

– Odilon var här tre månader på hösten 2018. Det var väl hans femte besök här innan han skrev på, säger Mikael Hjelmberg.

Odilons agent Patrick Mörk menar att Fifas 18-årsregel diskriminerar afrikanska spelare.

– En fantastiskt duktig svensk 16-åring kan välja att utvecklas i Sverige eller gå till en toppakademi i Frankrike eller England. Men en duktig afrikansk spelare måste vänta till han är 18 år innan han kan byta klubb.

Enligt Mörk har det här inneburit att de europeiska storklubbarna i dag inte är lika intresserade av att leta upp unga afrikanska talanger och det ökar möjligheterna för svenska klubbar att göra spelarfynd.

– Afrika är ett smörgåsbord för skandinaviska klubbar. Jag har hållit på med afrikanska spelare i 20 år och det förvånar mig att, trots de här enorma utväxlingarna ekonomiskt som många klubbar fått med afrikanska spelare, så är det ytterst få klubbar i Sverige som åker regelbundet till Afrika och scoutar, säger Patrick Mörk.

– Jag tror Odilon kommer att bli en väckarklocka för väldigt många. Jag är rätt säker på att många klubbar kommer att få upp ögonen för att här har vi en guldgruva. Spelarna finns ju där nere.

– Skulle man se rent ekonomiskt på det, så skulle man anställa en scout som åker till Afrika, i stället för att ha en akademi, säger Patrick Mörk, väl medveten om det kontroversiella i uttalandet.

Många menar att agenter och klubbar sysslar med modern slavhandel när de kontrakterar unga afrikanska spelare med det enda syftet att utveckla dem för att sedan sälja dem vidare och tjäna pengar.

– Uppfattar man det så, saknar man fullständig insikt i det jobb vi gjort med Odilon under många år, säger Mikael Hjelmberg.

– Frågar du honom så har Hammarby blivit en familj för honom. Klart att ambitionen från vår sida har varit att kunna göra en bra affär, men ingen är lyckligare än han.

– Han får möjlighet att försörja sin familj för all framtid.

Patrick Mörk är medveten om att det finns en baksida där hoppfulla afrikanska spelare utnyttjas hänsynslöst.

– Det finns säkert avarter av oseriösa lycksökare som lockar upp afrikanska spelare. Det finns exempel på afrikanska familjer som betalat för att skicka sina söner till Europa och så är det bara bluff.

– Men det är en helt annan företeelse. Det kan inte förväxlas med att en allsvensk toppklubb som Hammarby köper loss en 18-åring från Elfenbenskusten och sedan ger honom ett bra kontrakt.

– Det har inte med varandra att göra, fastslår Patrick Mörk.