Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Stolthet på olika nivåer när Borlänges lag är på väg upp

Om resultaten går rätt i helgen spelar Dalkurd i allsvenskan nästa säsong.
Om resultaten går rätt i helgen spelar Dalkurd i allsvenskan nästa säsong. Foto: Nicklas Thegerström

BORLÄNGE. Det är 19 trappsteg upp till kansliet på 30 kvadrat som saknar både toalett och vatten.

Under Dalkurd FF sitter IK Brage på betydligt mer än 100 kvadrat med toalett, kök och ett stort konferensbord.

I helgen kan uppstickaren Dalkurd ta sig till allsvenskan och anrika Brage gå upp i superettan.

Solen flödar över Domnarvsvallen när Rawez Lawan, Mohamed Bangura och Kebba Ceesay joggar in på konstgräset för en av de sista träningarna inför lördagens hemmamatch mot Öster.

Adil Kizil står och hänger vid räcket på långsidan mot den gamla läktaren som snart kommer att rivas.

Det är Kizil som lockat Lawan, som vunnit allsvenskan med IFK Norrköping och danska ligan med Nordsjälland, Bangura, före detta succéspelare i AIK, och Ceesay, som under ett flertal år spelat i Djurgården och dessutom varit utlandsproffs i Lech Poznań, till Dalkurd.

– Jag är inne på mitt femte år som sportchef men känner mig ändå som en nybörjare, säger Kizil. Första året var jag mer allt i allo och försökte lära mig jobbet men jag börjar komma in i det nu. Det är fantastiskt roligt, framför allt nu när det går så bra, säger Kizil som knappast är någon nybörjare.

– Jag var med från dag ett, berättar Kizil. Jag spelade säsongen 2012 men skadade mig på den sista träningen och blev sportchef 2013.

Adil Kizil, till höger, spelade i Brage som ung. Nu är han sportchef i Dalkurds FF. Här äter han baklava i omklädningsrummet tillsammans med försvararen Peshraw Azizi som nyligen gift sig.
Adil Kizil, till höger, spelade i Brage som ung. Nu är han sportchef i Dalkurds FF. Här äter han baklava i omklädningsrummet tillsammans med försvararen Peshraw Azizi som nyligen gift sig. Foto: Nicklas Thegerström


I de yngre tonåren
spelade Adil för Brage och tog sig hela vägen upp till A-laget.

– Jag spelade där i två år och hann med att både åka ur superettan och ta oss tillbaka, då med Berndt Ljung som tränare.

Samtidigt som Brage tog några vacklande steg mot allsvenskan bildades en ny klubb i stan. Ett gäng pojklagsspelare fick sparken från IK Brage på grund av disciplinära problem men fick en ny chans när kurdiska män i september 2004 samlades i Maserskolan och diskuterade namnfrågan i den förening man var på väg att bilda. Kurdiska FF och Kurdistans FF var namn som diskuterades men till slut enades man om det mer inkluderande namnet Dalkurd, en mix av Dalarna och Kurdistan. Adils pappa Ramazan drev på och är fortfarande ordförande i klubben.

Samtidigt satt Adil både med ett utgående kontrakt med Brage och en känsla av att inte vara så önskvärd längre.

– Då tog pappa tag i mig och sa att han startat en ny förening och dit ska du.

Trots att Adil kände att division 6 var en alldeles för låg nivå så kunde han inte motstå sin pappas argument. Han minns mycket väl Ramazans ord.

– Han frågade mig hur Dalkurd, som skulle bli något väldigt bra, skulle kunna locka till sig ungdomar och tro på föreningen när inte jag var där. Han undrade vad han skulle svara när de frågade varför inte ens hans egen son är där om det nu är så bra.

Ramazans frågor fick Adil att mjukna. Han skrev på och har inte ångrat sig.

– Det är det bästa valet jag gjort. Jag har fått vara med om något som är unikt och det gäller inte bara det sportsliga. Föreningen har klättrat och det är en resa som är historisk, vi gick rakt upp till division 1 och förlorade bara fyra seriematcher de första fem åren.

Som före detta målvakt och målvaktstränare, och nu som sportchef, känner Adil att han varit med och bidragit till framgångarna. Att det är en kurdisk förening gör att framgångarna känns ännu större.

– För mig som kurd är Dalkurd en viktig förening. Jag tillhör ett folkslag som är förtryckt och haft tuffa tider så långt man kan minnas. För mig blir det en annan stolthet, det kan man inte komma ifrån. Men i slutändan är det fotboll, inget annat. Det är en svensk förening bildad i Dalarna av kurder, den är till för alla.

Dalkurd är på väg upp i allsvenskan – men Brage har de bättre faciliteterna på Domnarvsvallen.
Dalkurd är på väg upp i allsvenskan – men Brage har de bättre faciliteterna på Domnarvsvallen. Foto: Nicklas Thegerström


Även om Dalkurd bara
har runt 1.200 åskådare i snitt på hemmamatcherna så är intresset stort bland kurderna.

– Den första generationens kurder som är i Sverige, många av dem kan inte alla regler men de är på varje match för att det finns ett kurdiskt namn, kurdiska färger och de känner en stolthet.

Det är invandrare, det är pizzerior och då är det svarta pengar. Den bilden är en katastrof.


För tre år sedan var laget, som då låg i division 1, och hälsade på i den irakiska delen av Kurdistan som också är Adils hemtrakter.

– Det var roligt att få visa att så här ser det ut där de som grundade föreningen kommer ifrån. Spelarna tyckte att det var en jätteupplevelse, folk kände till dem och kunde namnen på spelarna. Varje dag samlades 60-70 ungdomar utanför hotellet för att de ville ha bilder, autografer och prylar.

Adil menar att det sociala engagemanget genomsyrar hela föreningen.

– Socialt ansvar är en av grundpelarna inom föreningen. Den största arbetsgruppen inom föreningen är vår sociala grupp som består av tio, tolv personer som dagligen arbetar med projekt som rör ensamkommande flyktingbarn, skolan, nattvandringar, föreläsningar och lite annat.

På sociala medier kan man läsa om tacksamheten från en mamma när det gäller att slippa dyra avgifter för att spela i en förening.

– Vi tar inga pengar från barnen och tvingar dem inte heller att sälja lotter, det skrev vi in när klubben bildades 2004. Men precis som i andra föreningar är de till exempel med och arbetar som parkeringsvakter eller i kiosken. Vi vill vara en förening som gör det möjligt för alla att spela fotboll.

Adil suckar djupt när han får frågan hur kommunen behandlar den nya uppstickaren.

– Det som är väldigt tydligt är att Borlänge kommun inte har behandlat oss på rätt sätt, som vilken annan förening som helst. Inställningen och den syn man har på föreningen känns som en bonusson som man inte har någon kärlek till. Det är tråkigt för jag vet hur mycket vi gett tillbaka till den här staden, jag är själv uppväxt här.

Det har inte heller varit helt lätt att hitta sponsorer.

– I början var det mest pizzerior och restauranger med kurdiskt påbrå runt om i Dalarna. Vi har så klart stöd från svenska företag i Dalarna också.

Foto: Nicklas Thegerström


Kurder både i Dalarna
och runt om i Sverige har också stöttat klubben men de stora bidragen har man fått från Sarkad och Kawad Junad, två bröder från den irakiska delen av Kurdistan som gjort pengar på telecom och medier.

– Folk tror att vi får in hur mycket pengar som helst, det är fel bild av det hela. De har gett oss en hjälpande hand och gått in med en slant som gör att vi kan satsa ännu hårdare. Men det är vi som äger 51 procent av aktiebolaget, de har 49 procent. Vår budget är fortfarande inte någon jättebudget.

På lördag hoppas man få se bröderna på läktaren mot Öster.

– De brukar försöka ta sig hit då och då.

Dalkurd har, precis som många andra uppstickare, hört snacket om att de skulle betala ut svarta löner till spelarna.

– Tyvärr så fungerar samhället så. Det är invandrare, det är pizzerior och då är det svarta pengar. Den bilden är en katastrof. Vi vet att vi är en förening med extra ögon på oss. Skatteverket får kolla igenom varenda papper om de vill. Vi är extra försiktiga med varje steg vi tar, vi vill göra allt hundra procent rätt.

Att locka spelare till Borlänge är inte alltid så lätt. Den stora frågan är var Dalkurd kommer att spela nästa säsong. I dag utreder en grupp på fyra personer om klubben ska flytta, Uppsala har varit en stad som nämnts. Inom de närmaste veckorna kommer gruppen med ett förslag.

– De kommer att lämna ett besked när de är klara med arbetet, konstaterar Kizil. Borlänge är ingen attraktion. Jag älskar staden, jag är uppväxt här och för mig betyder den någonting annat. Men vi har ett sätt att spela på som attraherar spelare, jag tycker inte mitt jobb att locka hit spelare är så svårt, men det är så klart tuffare än att vara i Stockholm, Uppsala, Göteborg eller Malmö. Men spelarna vet att om de gör det bra i Dalkurd så har du klubbar som blir intresserad av dig, vi har väl tio spelare runt om i allsvenska klubbar i dag. Vi jobbar för att vara i allsvenskan nästa år och är rätt nära nu, konstaterar Adil.

Brage-tränaren Bengt Ottosson under träning på Domnarvsvallen i Borlänge. I mitten bäste målskytten Johan Eklund, som imponeras av rivalen Dalkurds framgångar, men samtidigt anser att Brage är folkets lag i staden.
Brage-tränaren Bengt Ottosson under träning på Domnarvsvallen i Borlänge. I mitten bäste målskytten Johan Eklund, som imponeras av rivalen Dalkurds framgångar, men samtidigt anser att Brage är folkets lag i staden. Foto: Nicklas Thegerström


IK Brage har länge varit
både Borlänges och hela Dalarnas lag, nu är man bara tvåa i stan. När Brages spelare kommer till Domnarvsvallen för att träna har klockan blivit fyra på eftermiddagen och solen gått i moln. De allra flesta har redan en halv arbetsdag i kroppen.

Lawan, Bangura och Ceesay, som spelar fotboll på heltid för Dalkurd, har sedan länge jobbat klart för dagen.

Johan Eklund kom till Brage 2008 och är efter ett mellanspel med Gif Sundsvall i allsvenskan tillbaka i klubben. Nu jobbar han på ett fastighetsbolag och ska dessutom leda Brage tillbaka till superettan.

– Vi ska helt enkelt bara slå in matchbollarna, det spelar inte så stor roll vad som händer på andra håll och kanter, konstaterar Eklund.

Det känns inte som att Dalkurd har någon riktig rot i Borlänge, det känns inte som att de är en klubb härifrån.


Inför säsongen lovade Eklund
att skänka klubben 100 kronor för varje mål han gjorde och 20 för varje gång laget gjorde mål. Det har blivit 1.500 kronor på det egna kontot och runt tusenlappen på lagkontot.

– Jag hoppas kunna bidra med lite mer innan serien är slut.

Men i söndagens bortamatch mot bottenlaget IFK Luleå blir det inget klirr i kassan, Eklund är avstängd.

– Nyckeln är att vi jobbar hårt för varandra och är lojala, menar Eklund. Vi är riktigt starka här hemma på Domnarvsvallen där vi vunnit allt utom den oavgjorda matchen mot Nyköping.

Eklund minns Dalkurd som en liten kaxig förening redan under sin första tid i Brage.

– De har lyckats med det klubben sa att man skulle göra, det är definitivt en imponerande resa man gjort.

Innan Eklund skrev på för Brage i januari var han i kontakt med Dalkurd.

– Det fanns lite lösa diskussioner men ju längre tiden gick så kändes det naturligt att jag skulle spela för Brage. Det känns inte som att Dalkurd har någon riktig rot i Borlänge, det känns inte som att de är en klubb härifrån. Vi i Brage har en klart trognare supporterskara.

Samtidigt som spelarna gör sitt på plan bjuder några av klubbens styrelseledamöter på kaffe och sockerbulle inne i klubbrummet.

Ola Lundin sitter i sportgruppen och menar att klubben nu söker sin identitet efter det han kallar ”kraschen” 2013. Han vill inte gå in på några detaljer eftersom han själv inte var med på den tiden.

– Nu har det kommit in nya människor som jobbar hårt med en långsiktig plan, det känns bra.

Förlorar Akropolis lördagens svåra hemmamatch mot serietrean Västerås SK kan Brage säkra seriesegern genom att vinna i Luleå på söndag. Då är laget tillbaka i superettan. Men målsättningen för klubben, som senast spelade i allsvenskan 1993, är högre än så.

– Planen är att vara tillbaka i allsvenskan 2025, säger ordförande Ulf Aronsson.

Läs mer: Dalkurd – det nya folkets lag

Fakta.Dalkurd FF

Bildad: 2004

Allsvenska säsonger: 0.

Placering i dag: etta i superettan.

Publiksnitt: 1.226.

Kvar att spela: Öster (h), BP (b), Gais (h), Trelleborg (b).

Tränare: Andreas Brännström.

Bäste målskytt: Richard Yarsuvat, 17.

Tre profiler: Rawez Lawan, mittfältare, Mohammed Bangura, forward, Kebba Ceesay, back.

Tre tidigare stjärnor: Brwa Nouri, Östersund, Rasmus Lindkvist och Jesper Nyholm, AIK.

Helgens drömresultat: Dalkurd vinner mot Öster och Falkenberg tar poäng hemma mot Trelleborg på söndag – då blir det allsvenskan.

Fakta.IK Brage

Allsvenska säsonger: 18.

Placering i dag: etta i div 1 norra.

Publiksnitt: 1.140.

Tränare: Bengt Ottosson.

Kvar att spela: IFK Luleå (b), Sandviken (h), Vasalund (h), Carlstad (b).

Bäste målskytt: Johan Eklund, 15.

Tre profiler: Johan Eklund, forward, Simon Stenberg, back, Stefan Ilic, mittfältare.

Tre tidigare stjärnor: Roffe Zetterlund, Bernt Ljung, Martin Ericsson.

Helgens drömresultat: Västerås besegrar Akropolis och Brage vinner mot Luleå då blir det superettan.