Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Sundhage: Kände att vi är på gång

Pia Sundhage var mycket nöjd med vad hon såg.
Pia Sundhage var mycket nöjd med vad hon såg. Foto: Maja Suslin/TT

ROTTERDAM. Det var en överlycklig Pia Sundhage som kom till pressträffen efter 1–0–segern mot Norge, i den inledande matchen av OS–kvalet. Hon prisade hela laget, men kunde inte undvika att hålla fram målvakten Hedvig Lindahl och målskytten Lisa Dahlkvist.

– Hon (Hedvig) inte bara står där mellan stolparna, hon dirigerar också, sätter igång spelet bra. Hon skapar en trygghet för hela vårt lag. Med en sådan spelare på sista utposten ger det ringar på vattnet, sade Pia.

Dina reflektioner på segermålet?

– Vi har pratat mycket om löpningar in i straffområdet. Lisa har ett bra skott. Den här gången hann hon ändå in. Och hon är ju bra på huvudet. Det är väldigt roligt, hon är i ett sådant stim just nu.

Och insatsen i stort?

– Kände när vi åkte till Holland att vi är på gång. Det som gör mig så säker just nu är att de kämpar. De går in och vinner närkamper. Men det behövs detta, och kanske lite till för att det ska bli bra mot Schweiz (på lördag).

Ni tappade spelet i slutet av första halvlek. Hur eldade du på tjejerna i halvtid?

– Jag gjorde inte samma misstag som jag gjorde mot Nigeria (3–3 i VM–premiären i somras).

– Då innebar mina höga förväntningar att jag blev väldigt taktisk och detaljrik. Nu gick jag oerhört mycket på känsla. Tog bara upp ett par saker i försvarsspelet och ett par i anfallsspelet.

– Men måste lära sig av misstag. Och det tycker jag att jag gjorde idag. Och spelarna hängde på.

– Vi brukar inte få bra starter i turneringar. Men nu fick vi en bra start, både på turneringen och på matchen.

Hedvig Lindahl, matchens lirare, som nu har fem raka nollar i landslagströjan, konstaterade att försvarslinjen gjorde ett jättejobb.

– De höll skotten på utsidan, och då blir det lättare att jobba med vinklarna. Den enda riktigt heta chansen de hade var när Nilla (Fischer) halkade och Ada (Hegerberg) fick ett fritt skott. Men då klarade jag med en fotparad.

– Jag trodde att Norge skulle vara favorit att vinna kvalet, eftersom de har så bra forwards. Så det är en otrolig skalp för oss. Men jag vet också att det inte betyder något om vi inte gör en minst lika bra insats mot nästa motståndare (Schweiz).

4–3 till Nederländerna mot Schweiz, Reflektion?

– Då får man vara beredd på fler vassa forwards. Och nu lär Schweiz vara rejält taggade för revansch när vi möter dem (på lördag).