Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Superettan-match utreds av SvFF – misstänks ha riggats

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT

Matchen mellan Falkenberg och IK Frej den 22 april utreds av Svenska Fotbollsförbundet. Kraftiga avvikelser på spelmarknaden har rapporterats och en polisanmälan om hot i samband med matchen har upprättats, enligt Fotbollskanalen. 

Falkenberg vann hemma mot IK Frej i superettan med 3–1 den 22 april. Nu har SvFF startat en utredning med anledning av att ha sett avvikande spel på matchen, enligt Fotbollskanalen. 

–  Vi har genom de monitoreringsföretag som vi har samarbete med fått in rapporter om kraftiga avvikelser på spelmarknaden kopplade till den matchen. Det har vi fått från två olika bolag som tillhandahåller oss den tjänsten. Vi har ju så klart uppmärksammat det här och vi tar det på största allvar när vi får in den här typen av rapporter, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till sajten. 

Det förs en nära dialog med båda föreningarna. Vilka andra åtgärder som har vidtagits vill inte Tibell gå in på.

– Vi har en väldigt god uppfattning om på vilket sätt spelmarknaden avvek och vilka olika resultat som det satsades pengar på i den utsträckningen att det ledde fram till de här kraftiga avvikelserna, säger Tibell.

Han är tydlig med att det i nuläget bara handlar om en misstanke. 

Polisen har kopplats in i ärendet. En formell polisanmälan har däremot inte lämnats in och polisen utreder inte själva matchen, det gör bara bara SvFF. 

– Vi har information från Svenska Fotbollförbundet och håller precis just nu på att titta närmare på den och göra en bedömning av läget, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella inom idrottsmiljön, till Fotbollskanalen.

Det har upprättats en polisanmälan om hot som inkom till IK Frejs kansli vid matchens slut.

– Det var ett skriftligt hot. Det är också därför vi kunde polisanmäla, säger IK Frejs ordförande Märta Rydbeck.

Jag kan inte säga mer än att när vi initierar en sådan här utredning så tittar vi på allt som hänt runt den matchen, både på och utanför spelplanen och om det förekommit onormala händelser eller andra avvikelser, säger Tibell på frågan om avvikelserna på spelmarknaden och hotet har någon koppling.

Läs mer: 54 matcher anmälda för matchfixning sedan 2012

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.