Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 22:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/supportrar-har-visat-sin-medlemsmakt-rydstrom-katalysator-i-kalmar-ff/

Fotboll

Supportrar har visat sin medlemsmakt – Rydström katalysator i Kalmar FF

”Jag kan tänka mig att Magnus Pehrsson tycker att ’vad är det för förening jag har kommit till? Vad är det för Nils Dacke som håller på och härjar här?’”, säger Andreas Treffenberg som vill förändra Kalmar FF.
Bild 1 av 2 ”Jag kan tänka mig att Magnus Pehrsson tycker att ’vad är det för förening jag har kommit till? Vad är det för Nils Dacke som håller på och härjar här?’”, säger Andreas Treffenberg som vill förändra Kalmar FF. Foto: Anette Nantell
924 personer kom till AIK:s styrelsemöte efter att Simon Strand hade satt ihop ett alternativt styrelseförslag.
Bild 2 av 2 924 personer kom till AIK:s styrelsemöte efter att Simon Strand hade satt ihop ett alternativt styrelseförslag. Foto: Anette Nantell

När nättroll hotar eller affärsintressen tar över kan föreningsdemokratin bli ett maktmedel för supportrar.

I år har medlemmar skakat om styret i tre föreningar inom svensk fotboll.

– Om man inte står ut med att någon pratar om solidaritet, då kanske man inte ska sitta i styrelsen, säger Andreas Treffenberg, initiativtagare till ett upprop för att förändra Kalmar FF.

Malena Johansson
Rätta artikel

På söndagskvällen visste Andreas Treffenberg inte ens hur många medlemmar Kalmar FF hade. På tisdagen hade han samlat ihop tillräckigt många av dem för att få till en extra föreningsstämma.

– Det beror på hur man ser det, antingen har jag fått 130 personer att skriva på en lista, eller så har vi orsakat stor turbulens i en allsvensk förening. Det ena låter ju lite värre än det andra. Fast det är egentligen samma sak, säger han.

Vi ses på kontoret där han hyr arbetsplats för sin eventbyrå, på Östermalm i Stockholm. På samma ställe har pr-konsulten och AIK:aren Simon Strand, den person som låg bakom det andra medlemsinitiativ som har stöpt om en allsvensk klubb i år, sin verksamhet. De jobbar på samma adress, men känner inte varandra. 

Andreas Treffenberg lägger sitt passerkort hos kunden Spotify på en stol, han säger att han genom sitt arbete för dem lärt sig mycket om till exempel mångfald, som skulle kunna användas även i Kalmar FF.

Han kallar fortfarande Kalmar ”hemma”, säger han på kalmaritiska, trots att han flyttade för 15 år sedan. Han är gammal spelare i Kalmar FF, och var lagkamrat med den person som har blivit katalysator för de senaste veckornas medlemsuppror i föreningen, Henrik Rydström

– Man har å ena sidan tränaren Henrik Rydström, och å andra sidan varumärket för Kalmar FF Henrik Rydström. Det blir lite dubbelbottnat, säger Andreas Treffenberg.

Rydström fick gå efter att ha tagit över jobbet som huvudtränare mitt i säsongen, och det är vad han står för som tycks kanalisera det mesta som händer kring Kalmar FF. Hans arv från tiden som spelare, hans insatser som tränare för ungdomsakademin och A-laget, hans personlighet, hans politiska engagemang. 

Och det faktum att han de senaste åren har verkat vara oönskad av klubbledningen.

– Om det bottnar i att han har talat på första maj eller vad det kan vara, herregud, om man inte står ut med att någon pratar om solidaritet, då kanske man inte ska vara med i styrelsen. Vi pratar om att idrottsmän borde ta mer politiskt ansvar, för att de är förebilder i samhället. Och jag vet inte många som inte gillar solidaritet. Det är väl en av hörnstenarna i det svenska samhället, som kanske har naggats i kanten en del på sistone. Jag tycker att det ska finnas utrymme för det i en förening, säger Andreas Treffenberg.

Att tränaren Henrik Rydström fick lämna Kalmar FF blev en katalysator för den medlemsresning som lett fram till att klubben nu ska hålla en extra föreningsstämma.
Att tränaren Henrik Rydström fick lämna Kalmar FF blev en katalysator för den medlemsresning som lett fram till att klubben nu ska hålla en extra föreningsstämma. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Ett annat exempel på ”velande” som han vänder sig emot är motiveringen till att Kalmar FF inte deltog i pridetåget i Kalmar. Klubbchefen Mattias Rosenlund sade till Barometern att ”vi står bakom allas lika värde, men att manifestera och ta poäng på det är inte vår grej”. 

– Det som Henrik stod mycket för var att han vågade ta plats och tycka saker. För mig är det en självklarhet att man går med i ett pridetåg.

Under många år hade Kalmar FF en tydlig identitet, som ”de där tråkiga bönderna och den där gaphalsen Rydström och några brassar”, som Treffenberg uttrycker det. 

Nu vet inte folk längre vad Kalmar FF är, menar han, och en del av det handlar om ambitionsnivån. Årets tiondeplats i allsvenskan med flera egna talanger i laget hade han köpt varje år. 

– Det är Kalmar FF, inte Malmö FF vi pratar om.

Men resultaten var argumentet för att Rydström fick gå.

En av reaktionerna på det var att Treffenberg tog reda på att man behöver underskrifter från tio procent av medlemmarna för att få till ett extra årsmöte.

– Om någon hade frågat mig innan det här hur många medlemmar Kalmar FF har, så hade jag nog gissat på fyra-, femtusen. Och tänkte att, ja, fyra-, femhundra, det blir nog tufft. Sedan fick jag kontakt med kansliet och fick svaret 1.328. Och då var det plötsligt nere i mer greppbara siffror. 

Gensvaret kom direkt.

– Och det är från alla möjliga håll och kanter. Det är från grannar till mina föräldrar till folk inom föreningen. Man märker att det finns ett stort intresse för föreningen i Kalmar. 

Sedan dess har redan ordföranden Johan Assarsson avgått, och dessutom styrelseledamoten Richard Teern, som bland annat kritiserats för att han som Icahandlare sponsrar andra klubbar

Under tiden har Magnus Pehrsson anställts som ny tränare.

 – Jag kan tänka mig att Magnus Pehrsson tycker att ”vad är det för förening jag har kommit till? Vad är det för Nils Dacke som håller på och härjar här, kan vi inte bara ha en styrelse?” Men min förhoppning är att han ska ha en bättre backup än vad som fanns det här året. 

Det finns fortfarande någon till person som Treffenberg menar ”baserar sina beslut på fel saker”, som de vill få bort från styrelsen. Men han hoppas att den extra stämma som nu ska ordnas efter årsskiftet blir lugn. Det handlar om ”justeringar med skalpell”. 

– Vi behöver få in folk som sätter Kalmar FF-familjen lite högre upp på agendan än vem som ska sitta i logen. 

Rydström ska valberedningen ”slippa” som förslag.

– Även om vi hade det som en liten plan, att bara droppa namnet när frågan kommer om vem som föreslås som ny ordförande, för att se reaktionen, säger Andreas Treffenberg och skrattar.

Förutom i Kalmar FF och AIK har även medlemmar i superettanklubben Landskrona Bois kommit med ett eget förslag till styrelse i år. De menade att föreningen ”har blivit alldeles för beroende ekonomiskt av några få personer i styrelsen”. Bois årsmöte i mars fick avbrytas och flyttas eftersom lokalen var för liten för alla som kom. 

I en tid då idrottande allt oftare handlar om att köpa en tjänst snarare än att engagera sig, hoppas Andreas Treffenberg att föreningarna har en framtid. 

– En förening är inte bara business och poäng. Man har en samhällsfunktion också som är väldigt viktig. Folk är ju inte med i så många föreningar – det är ofta idrottsföreningen. 

På en restaurang nere vid Stureplan sitter Simon Strand med en kopp kaffe och sin dator mellan två möten. I våras lade han fram ett alternativt förslag till styrelse inför AIK Fotbolls årsmöte

– Sedan 2013 så hade kulturen kring AIK börjat utveckla sig i en riktning där det var okej att driva kampanjer och smutskasta enskilda förtroendevalda eller medarbetare. Och då kände nog många behovet av en motkampanj, där vi måste dra vissa gränser som vi inte tummar på, kring hur man beter sig mot anställda och förtroendevalda, men också mellan medlemmar. Att man inte kan ha en nättrollskultur i klubben, säger han.

Dåvarande ordföranden Per Bystedt fick lämna och Eric Ljunggren kom in. 

– Det är inte ett fullbordat projekt, och det tror jag är viktigt att komma ihåg nu, både för vår del och för andras. För nackdelen med direktdemokrati är ju att ansvarsutkrävandet kan bli knepigt, folk kan gå och rösta men de behöver inte ta ansvar för sitt eget röstande, säger Simon Strand.

– Det där måste man också bygga in kulturellt, att medlemmarna har med sig att med ett inflytande som man kan utöva på årsmötet kommer också stort ansvar. För som medlem kan man fly det ansvaret om man vill.

Från 154 röstberättigade medlemmar förra året kom 924 till vårens årsmöte. Alla i Simon Strands alternativ till valberedningens förslag röstades in.

– Jag fick ju mycket att hända på grund av det stora engagemanget från väldigt många personer. Det skapade en väldig kraft. Vissa kvällar satt jag och svarade på sådär 50, 70 mejl. 

Ett halvår senare tog A-laget SM-guld, men det är på goda grunder som maktkampen i början av säsongen inte nämns särskilt ofta som bakgrund till ligasegern, menar Simon Strand.

– Man hör lite att det surras kring AIK, beroende på var man stod i den konflikten som var i våras så kan man antingen tillgodoräkna Per Bystedt eller Eric Ljunggren SM-guldet. Jag köper ingen av de teorierna, huvudingredienserna i att vi vann var helt andra, och jag är generellt skeptisk till folk som försöker sno åt sig äran. Det tycker jag är lite sniket, säger han.

Men det finns ett sportsligt syfte med hans initiativ. Det är bara år 1900 och 1901 som AIK har lyckats följa upp ett SM-guld direkt, påpekar han. 

– Om vi ska vara långsiktigt framgångsrika så kan vi inte ha ruttna strukturer eller en rutten kultur, utan då måste vi professionalisera verksamhetens alla delar. 

Eftersom Per Bystedt två dagar efter årsmötet valdes om som styrelseordförande i AIK fotbolls aktiebolag, är situationen fortfarande komplicerad. Simon Strand menar att den nya föreningsstyrelsen redan kommit en bra bit mot en bättre arbetsmiljö. 

Han hoppas att engagemanget hos medlemmarna lever kvar, men inom föreningens ordinarie strukturer.

– Om föreningsdemokratin ska fungera på ett bra sätt, så är det klart att i ett normalfall är det valberedningen som tar fram ett förslag som de flesta medlemmar kan köpa. Så att det inte kommer någon medlem och överraskar folk varje år. Det får man göra om man vill, men jag tror inte att det är det optimala sättet att sköta det på varje år.

Läs mer: Rydström: ”Jag var som tjurfäktaren i Tjuren Ferdinand: Stånga mig”