Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Surrealistisk kväll för Svensson

Anders Svensson knyter näven efter att ha satt 2–1 mot Irland.
Anders Svensson knyter näven efter att ha satt 2–1 mot Irland. Foto: Liam McBurney/AP

Från uträknad till startspelare, rekordman och matchvinnare. ”Det känns lite surrealistiskt nästan”, säger Anders Svensson efter Sveriges 2–1-seger borta mot Irland.

En manusförfattare i Hollywood hade inte kunnat författa det bättre.

– Att få spela en så viktig match från start, att vi vinner och få göra det avgörande målet, säger Anders Svensson på väg ut från Aviva Stadium i Dublin efter matchen.

Det var inte länge sedan han i princip var uträknad i landslagssammanhang.

– Jag har ju inte spelat en tävlingslandskamp från start sedan Frankrike i EM.

Men i VM-kvalet mot Irland gjorde han det – och tangerade samtidigt det svenska landskampsrekordet: 143 A-landskamper. Ingen har spelat fler i Sveriges herrlandslag. Bara Thomas Ravelli har gjort lika många.

Det kryddade 37-årige Svensson genom att göra matchens avgörande mål i den 57:e minuten.

– Helt plötsligt fann jag mig rätt högt upp i banan, tänkte "vad fan gör jag här", och så såg jag att Zlatan blev rättvänd och tänkte "oj, här är en yta, jag ger mig iväg". Det gick så långsamt att det hann inte bli offside ens.

Kontrasten på det svenska innermittfältet var på ett sätt total: Albin Ekdal gjorde sin sjätte landskamp.

– Fantastisk match av Anders. Jättekul för honom att han får göra mål och tangera Ravellis rekord, så hoppas vi att han får spela på tisdag igen och gå upp i ledning, säger Albin Ekdal, som kunde luta sig mot Svenssons rutin under matchen.

– Absolut, han har gjort 135 landskamper mer än mig, eller något sådant. Så han har ju en del rutin som jag kan ta lärdom av, och det hjälper han till med både på och utanför planen.
Anders Svensson själv hade inte kunnat föreställa sig en sådan utveckling för en månad sedan.

– Nej, det hade jag inte tänkt på överhuvudtaget. Jag är bara glad att vi vinner, det är en så otroligt viktigt match för oss. Vi behövde det här, säger Anders Svensson, som fick göra målet framför den stora svenska klacken.

– Skönt att vara framför de svenska fansen precis när man gjort mål och få skrika ut sin glädje. Otroligt starkt av oss, vi hade en tuff matchinledning. Att komma tillbaka och vända matchen, det kändes som att vi behövde det här.

Anders Svensson

Född: Den 17 juli 1976 i Göteborg.
Position: Mittfältare.
Landslagsdebut: Den 27 november 1999, Sydafrika-Sverige 1–0.
Landskamper/mål: 143/21.
Klubbar: Guldhedens IK (1980–1990), Hestrafors IF (1990–1992), Elfsborg (1993–2001), Southampton (2001–2005), Elfsborg (2005–).
Meriter: SM-guld 1996. Spel för Sverige i VM 2002 och 2006 samt i EM 2004, 2008 och 2012. Vald till årets mittfältare 2000. Svenskt rekord i antal A-landskamper (herrar) tillsammans med Thomas Ravelli.
Övrigt: Debuterade för Elfsborg i seriesammanhang redan 1994, mot IFK Hässleholm i dåvarande division 1 södra. Sin allsvenska debut gjorde han mot IFK Göteborg 1997. (TT)