Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Suttons reservmålvakt utreds av FA för pajätning

Foto: Andrew Fosker/BPI/REX

Han hyllades för sin normbrytande kropp. Men efter gårdagens pajpaus kan nu Sutton Uniteds reservmålvakt Wayne Shaw bli bestraffad av det engelska fotbollförbundet.

Det var mot slutet av matchen i femte rundan av FA-cupen mellan Sutton United och Arsenal som andremålvakten Wayne Shaw plockade fram en paj och började äta, till mångas förtjusning. Alla byten var gjorda i hemmalaget och det fanns ingen chans för Shaw att få någon speltid.

Men något som få visste var att den brittiska tabloiden The Sun genom sin spelsida Sun Bets på Twitter hade annonserat att det gick att spela på att Shaw skulle äta en paj under matchen. 8 mot 1 var oddsen och enligt spelsidan betalade man ut ett femsiffrigt belopp till spelarna som vann. Spelbolaget hade också investerat stort i sponsring och reklam på Suttons hemmaplan Gander Green Lane under matchen.

Händelsen har fått den engelska spelmyndigheten och det engelska fotbollförbundet att reagera. 

– Integritet inom sport är inget skämt och vi har påbörjat en utredning för att etablera exakt vad som hände, säger spelmyndighetens verkställande direktör Richard Watson enligt BBC.

– Vi undersöker om det har skett någon överträdelse av FA:s regler kring spel, säger en talesperson från det engelska fotbollförbundet.

Förbundets regler när det gäller spel citeras av flera brittiska medier, däribland av The Guardian: ”En deltagare ska inte spela, vare sig direkt eller indirekt, eller instruera, tillåta, orsaka eller möjliggöra för någon person att spela på resultatet, spelets fortskridande eller någon annan aspekt, eller händelse inom, en fotbollsmatch- eller tävling.”

Huvudpersonen var innan matchen en av fotbollsvärldens mest omtalade, mest tack vare sin ovanligt stora kroppshydda. Den 45-årige reservmålvakten säger att han var fullt medveten om att det gick att spela på pajätandet.

– Jag tänkte att jag skulle ge dem något att snacka om och bara göra det, säger Shaw.

Han ska också ha känt till att vissa spelade på pajätandet.

– Jag tror att några gjorde det. Självklart får inte vi spela. Jag tror att några av mina kompisar och några av fansen gjorde det.

Sutton Uniteds tränare Paul Doswell var mindre nöjd med Shaws agerande och sade att det ”inte visade oss i det bästa ljuset”. Klubbens ordförande Bruce Elliott hade inte hört något om incidenten men var inte förvånad, efter Shaws mediala framgångar den senaste tiden.

– Han har hamnat i tidningarna igen och berömmelsen har uppenbarligen stigit honom åt huvudet lite grand, men vi ska se till att få ner honom på jorden snart igen, oroa er inte för det, säger han enligt flera brittiska medier.

Matchen då? Den vann Arsenal med 2-0 efter mål av Lucas Pérez och Theo Walcott. Det blev alltså inga fler skrällar för Sutton, som spelar i Conference (motsvarande ungefär svenska division 5) och i den fjärde rundan slog ut Championship-laget Leeds. I kvartsfinalen av den anrika turneringen möter ”The Gunners” ett annat amatörlag, Lincoln City, som slog ut Premier League-laget Burnley i sin match.

Efter pajdebaclet avslöjades det att Shaw får sparken av Sutton. Tränaren Paul Doswell har enligt Sky News bett Shaw lämna laget och han ska ha accepterat beskedet.

Läs mer: Betalar för att träna skrällaget – nu ställs han mot Wenger

Läs mer: Cupäventyret slut för lilla Sutton